Двери

Един след друг пристигат отказите на предстоятелите на поместните православни църкви да участват в „братското събрание на любовта“ в Йордания, свикано от Йерусалимския патриарх Теофил, пише изданието Orthodoxia.info. След Вселенския патриарх, който в свое писмо даде да се разбере, че не приема инициативата на Йерусалимския патриарх, също и архиепископите Атински Йероним, Кипърски Хризостом, Албански Анастасий, а и Варшавски митр. Сава, предстоятел на Полската ПЦ, са уведомили патр. Теофил, че няма да участват в синаксиса в Йордания. Отрицателно се изказа за идеята и Александрийският патриарх Теодор. Грузинският, Българският и Румънският патриарси досега не са заявили писмено намерение да участват, което е равносилно по-скоро отказ.

Към този момент освен Йерусалимския патриарх и пряко заинтересования от срещата Московски патриарх Кирил положителен отговор са дали Антиохийският патриарх Йоан и архиепископът на Чехия и Словакия Ростислав, определяни като „сателити на Москва“, пише гръцкото издание. Антиохийският патриарх е готов да участва в синаксиса, въпреки че през последните шест години е прекъснал евхаристийното си общение с Йерусалимския патриарх заради спор за юрисдикцията в Катар. Това беше и заявената причина той да откаже участие във Всеправославния събор в Крит през 2016 г. Все пак въпреки положителния отговор на Чешко-словашкия архиепископ Ростислав неговото участие също не е сигурно, смятат запознати с вътрешните конфликти в тази малка поместна църква.

Неизвестна е позицията на Сръбския патриарх Ириней, който по принцип активно подкрепя Руската църква в спора ѝ за Украйна. Ако до среща все пак се стигне, очакванията са той да се съгласи да участва под влиянието на Бачкия митрополит Ириней, който според Orthodoxia.info е един от авторите на идеята за среща на предстоятелите в Йордания, както и на идеята за „привилегиите на майката-църква в Йерусалим“.

Изненада е отрицателният отговор на полския предстоятел Сава, за когото се смяташе, че със сигурност ще участва във всяка инициатива на Москва. Според изданието той е отговорил на патр. Теофил, че идеята е добра, но за да донесе полза, трябва да участват всички предстоятели. В писмото си предстоятелят на Полската църква дава за пример събора през 1998 г., свикан в София от Вселенския патриарх за разрешаване на схизмата в БПЦ, където митр. Сава изигра важна роля.

Според изявление от днес на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев) срещата в Аман в края на февруари може и да се състои, „дори да не участват всички предстоятели“. Източници на изданието от Йерусалим съобщават, че не протича никаква подготовка за подобна среща на върха, което е по-скоро индикация за отмяна на инициативата. В близките дни предстоят срещи на патр. Теофил с руския президент, както и с гръцкия президент в Йерусалим. Двамата президенти са в Израел по покана на държавата, която чества годишнина от освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69176/view,article/