Двери / 26 Февруари 2020

Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи деня на основаването на Българската екзархия, 27 февруари, с тържество и специална изложба. Тържеството ще проведе от 11 до 13 ч., а подготвената за този случай изложба ще може да бъде разгледана до средата на месец март в централното фоайе на библиотеката.

В експозицията е включен снимков и графичен материал от колекциите на отделите „Български исторически архив“ и „Специални колекции“. Това са портретите на изтъкнати църковни дейци, свързани с началните години от съществуването на Екзархията: на първия екзарх Антим, на  екзарх Йосиф, Иларион Макариополски и др. Сред тях особено ценни са литографията на екзарх Антим I от художника Хенрих Дембицки, литографията „Паметник на Българската църква“ от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.
Сред експонатите централно място заема екземпляр от двуезичния ферман за учредяването на Българската екзархия, подписан от султан Абдул Азис на 27 февруари 1870 г. (оригиналът на фермана изгаря в сейфа в Синодната палата при бомбардировките над София през март 1944 г.) Представен е и Уставът за управлението на Българската екзархия, отпечатан в Цариград през същата година, както и обща фотография на участниците в Българския църковен народен събор в кв. „Ортакьой“ – Цариград, състоял се през 1871 г.

Един от централните документи в експозицията е от колекциите на отдел „Ориенталски сбирки“, свързан с избора на първия български екзарх. Това е султански берат на Абдул Азис за назначаването на Антим I. Документът е от 12 април 1872 г. и впечатлява още от пръв поглед с изящна калиграфия, оформление и внушителни размери – 150 на 75 см.

На 28 февруари, петък, от 10 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен случай 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Богослужението ще се състои в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След молебена ще бъде прочетено специално Патриаршеско и синодално послание по случай 150-ата годишнина от учредяването на Екзархията. От църковното ръководство на катедралата приканват православните християни да вземат молитвено участие в тържествения молебен.

Редица събития, свръзани с годишнината, се организират от културни и родолюбиви организации в цялата страна съвместно с епархийските митрополити.

На снимката: Двуезичен текст на фермана от вестник „Право“, излизал в края на 19 век в Цариград.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69261/view,article/