Двери 28 Февруари 2020

Днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от обявяването на Българската екзархия. На днешния ден, 28 февруари, преди точно 150 години в българската църква „Св. Стефан“ край Златния рог е прочетен султанският указ-ферман за учредяването на самостойна Българска православна църква с диоцез, обхващащ всички области, където живее българско население: цяла Добруджа и Мизия (днешна Северна България), цяла Тракия и цяла Македония. Това е началото на новата история на Православието сред българския народ – хиляда години след учредяването на Българската църква на 4 март 870 г., близо 500 години след унищожаването на Търновската патриаршия и около 100 г. след насилственото закриване на автономната Българска (Охридска) архиепископия.

Преди 150 години на този ден е тържествувал целият български народ – и в османската столица, и в споменатите области. Днес бяха съвсем малко онези, които празнуваха, но величието на празника не зависи от броя на отбелязващите го.

В молебена, извършен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, освен него взеха участие епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, софийски митрополитски викарий, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрити и много свещеници, председатели на столичните храмове, клириците от катедралата и трима дякони. С тях бяха също представителите на Руската и на Румънската църква у нас. За празника бяха дошли от града край Босфора председателят на българската общност там Васил Лязе заедно с настоятели и други видни сънародници, генералният консул в Истанбул и др.

Държавата беше представена на най-високо равнище – присъства на молебена президентът г-н Румен Радев. Затова пък нямаше представители на правителството и на Народното събрание. Явно за сегашните властници не е важен фактът на обявяването на независимата Българска църква, станала основа и подтик за освободителните борби на народа ни през следващите години.

След молебена главният секретар на Синода прочете Патриаршеското и синодно послание, издадено по случай бележития юбилей на Българската църква. Накрая, преди многолетствията, представителят на българската общност и диригент на църковния хор Киряк Лязе прочете слово, в което изрази и благодарност за грижите на майката БПЦ за своите чеда в Турция.

В Турция служат двама българи свещеници: ик. Ангел Велков в Истанбул (църквите „Св. Йоан Рилски“ в двора на Екзархията в кв. „Шишли“, желязната „Св. Стефан“ във „Фенер“ и гробищната „Св. Димитър“ в кв. „Ферикьой“, съседен на „Шишли“) и свещ. Александър Чакърък в Одрин (църквите „Св. Георги“ и „Св. Константин и Елена“). И двамата свещеници служат под юрисдикцията на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей.

По повод годишнината от учредяването на Българската екзархия беше валидирана пощенска марка. Събитието се състоя в централата на Български пощи, а на него присъстваха еп. Герасим, Андриана Атанасова, заместник-министър с ресори „Информационни технологии“ и „Съобщения“, и художникът на марката Иван Калашев.