Публикувана на 04 Януари 2020, 13:39

На 4 януари се навършват 142 години от деня, в който български опълченци и руски войски под командването на ген. Йосиф Гурко извоюват освобождението на град София от турско робство.

В чест на празника бе отслужен тържествен молебен в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Васиан, представител на Московската патриаршия в България, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и десетки свещенослужители от епархията, както и протодякон Иван Петков и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от многогласния хор на храм „Св. Неделя“ с диригент г-н Георги Миков, а на службата присъстваха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, редица високопоставени лица и военни, както и десетки жители на град София.

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит благослови духовенството, певците и изпълнението на храма, като поздрави всички присъстващи с думите: „В началото на новата година отбелязваме деня на освобождението на София. За свободата и благопрестоя на нашата столица. Бог да помага!“

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в своето слово отправи благодарност Богу, на българските опълченци и на руските войни, командвани от ген. Йосиф Гурко и рамо до рамо преборили се за свободата на град София, като призова християните: „Нека благодарейки на Бога за великите Му благодеяния да изпросим от св. Богородица милост и закрила. И нека помнейки освобождението на нашата столица, да предаваме дивния подвиг на всички онези, които дадоха живота си за свободата нашия народ – на нашите идни поколения, които също да благодарят на Бога и спомняйки си за този подвиг винаги да се трудят да бъдат миролюбиви, човечни и изпълнени с добродетели, чрез които човечеството живее и се вдъхновява в подражание на Бога.“

След молебенът бе извършено литийно шествие, предвождано от образа на чудотворната икона „Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която генерал Гурко дарява при влизането си в града. Шествието премина по бул. Йосиф Гурко, като цветя от името на Софийска митрополия бяха поставени пред паметниците на ген. Гурко, на Цар Освободител и на Българския опълченец – там бе отслужена и панихида за загиналите воини. Бяха произнесени и тържествени слова от организаторите – Столична община, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондацията „Героите на България”, както и от представител на руското посолство.

В тържеството се включиха също така Националната гвардия с духовия оркестър, както и представителна група от Национално движение „Традиция“, предрешени с автентични униформи на опълченци. Пред паметника бяха изпълнени родолюбиви български песни, а под звуците на националния химн бяха поставени и цветя от името на Президента на Република България, Столична община, партийни и граждански организации и от множеството жители на българската столица.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/