13 март 2020 23:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 13 март 2020 г. в Митрополитската катедрала „Успение Богородично“ бе прочетена втората статия от акатиста на Пресвета Богородица. Богослужението възглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той прочете статията пред мозаечната икона на Пресвета Богородица „Геронтиса“ (тоест Духовна старица).

В края на богослужбата митрополит Йоан произнесе проповед, започвайки с прослава към Божията Майка: „Радвай се ти, която си за света покров, по-широк от облак!“[1]. Той припомни образа на свети пророк Иона, който призовавал ниневийци към покаяние. „Интересното е, че след като чуват гласа на светия пророк, ниневийци повярваха в Господа. Това е точно и ясно казано (Вж. Иона. 3:5-10)… Три момента – молитва, пост и покаяние, които три момента помогнаха на този народ да се избави“, заяви Негово Високопреосвещенство.

Варненският и Великопреславски митрополит изтъкна, че сега ние много се страхуваме, много се смущаваме и има много неизвестни, обаче ние сме и в периода на светата Четиридесетница. И докато в старозаветно време свети пророк Иона е призовавал към покаяние, сега ние сме призовани от Господ Иисус Христос. Призовава ни и светата Църква, както и примерът на светиите. „Някак си сега светът е призован да поутихне. Да седне малко в домовете си всеки един от нас. Малко повече да се ослуша, да се огледа и да си помисли за тези важни думи, които прозвучават във всекидневното ни четене на Псалтира, псалом 18: „Кой ще се вгледа в своите грешки?“ – светият пророк и цар Давид задава въпрос и пише: „От моите тайни грехове ме очисти“ (Пс. 18:13). Или онова, което ние трябва да имаме в себе си – благочестие, благонравие, въздържание и човеколюбие. Молитва към Бога, към Пресвета Богородица и Ангела-пазител да ни избави от това зло, ако то ще връхлита върху нас с пълна сила“, отбеляза митрополит Йоан.

„Не бива да се отчайваме, „в любовта страх няма“ (1 Йоан 4:18)“, призова Архиереят и допълни още, че „каквото има да дойде, ще дойде. Ще изпълним предписанията, разбира се, на компетентните органи. Ще ги изпълним, доколкото можем. Богослуженията ние ще си извършваме, защото ако ние ги прекъснем, то значи, че абсолютно нямаме упованието и надеждата, че Бог е велик, всемогъщ и че Той може да променя съдбините на човеците и на света… Ние трябва да видим, че действително един народ се спасява по този начин, като се покайва. Първо повярва, чува. Ние сега нямаме пророк, който да ни свидетелства като Иона, ама имаме думите на Господ Иисус Христос: „и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“ (Мт 28:20). Имаме и Света Богородица, и, разбира се, молитвите на Ангела-хранител. Има канон, има молитвено правило. Всеки по малко, с упование, с добра съвет да се помоли на Бог. И не е невъзможно да се случат и неща, които са се случвали с ниневийци. Щом те, които стигнали до ушите на Бога, а пък това, което ги очакваше отмина, блгодарение на това, че хората се осъзнаха, покаяха, помолиха, строго постиха, следователно тези три думи – молитва, пост и покаяние – в живота ни имат значение. Не бива да се страхуваме и от светото Причастие“, заяви Негово Високопреосвещенство.

[1] Целият акатист на Пресвета Богородица можете да видите тук: http://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/akatistnik/Presveta_Bogoroditsa.htm (последен достъп: 13 март 2020 г., 21:46 ч.).

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=316306