Двери / 14 Февруари 2020

Прот. Игор Якимчук, секретар на Отдела за външно-църковни връзки към МП, съобщи, че срещата в Аман, столицата на Кралство Йордания, на главите и представителите на автокефалните православни църкви ще се състои на 26 февруари. В отговор на въпрос за състава на участниците, протойереят заяви, че „към момента няма пълна информация“. „Интерфакс“ съобщава, че освен Московския патриарх Кирил участие във форума ще вземе и Сръбският патриарх Ириней.

Румънската и Полската църкви заявиха, че няма да изпратят предстоятелите си, но ще бъдат представени от митрополити.

Инициативата за среща на предстоятелите на поместните църкви в Аман беше огласена от Йерусалимския патриарх Теофил (в чиято юрисдикция е Йордания) на 21 ноември м. г. по време на негова визита в Москва. Междувременно редица предстоятели заявиха, че по същество това е синаксис (събрание) на предстоятелите, чието свикване е в правомощията единствено на Вселенския патриарх, и отказаха да присъстват. Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки към МП прот. Николай Балашов призна, че „за постигането на видими резултати ще са нужни много усилия, а не една среща“.
Междувременно, макар че инициира тази среща, Московска патриаршия демонстрира през последните седмици втвърдяване на позицията си по украинския църковен въпрос, като заяви, че членовете на Православната църква в Украйна ще бъдат приемани в Московска патриаршия чрез прекръщаване. Богослови определиха това решение като богословски погрешно, особено на фона на обстоятелството, че РПЦ признава кръщението и хиротониите на римокатолиците, с които имаме сериозни догматически различия. Символични действия като изпращането на руски свещеник към посолството в Анкара, за да служи „без разрешение“ в диоцеза на Вселенска патриаршия, отнемането на руските енории в Африка от юрисдикцията на Александрийска патриаршия и редица други „църковно-дипломатически“ стъпки показват, че Москва не е склонна към диалог по въпроса за Украйна, нито има намерение да възстанови евхаристийното общение с Константинопол като път на същински църковен диалог. Нейната заявена цел още от началото на конфликта е създаване на църковен блок срещу Константинополската патриаршия, подкрепящ еднозначно руската позиция в Украйна. Вероятно руските църковни дипломати ще се опитат да предложат в Аман послание с подобно съдържание.

Досега автокефалната Православна църква на Украйна е призната от Константинополската и Александрийската патриаршия, както и от Гръцката православна църква. Константинополската патриаршия предаде св. Миро на предстоятеля на ПЦУ митр. Епифаний, а Александрийската патриаршия и Атинската архиепископия включиха ПЦУ в своите диптиси.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69232/view,article/