12 февруари 2020 14:36, Сливенска митрополия

Началникът на Регионалното управление на образованието в Сливен, г-жа Милена Чолакова, бе домакин на областно представяне на добрите практики в работата на групите по православно християнство, работещи на територията на област Сливен през учебната 2019/2020 година. Срещата се оказа изключително успешна и ползотворна и предизвика много положителни емоции. В нея се включиха ръководителите на всички групи по православно християнство в нашата област, а специални гости бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и инж. Иван Господинов – председател на Общински координационен съвет на Синдикат на българските учители – Сливен.

Добрите практики бяха представени в три групи – начален етап, прогимназиален етап и гимназиален етап. Те бяха оценявани от жури в състав: ставрофорен иконом Силвестър Янакиев, Йорданка Стоилова – старши експерт за обучението в начален етап и Кристиана Станкова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионално управление на образованието – Сливен.

В начален етап на първо място беше отличена Ирена Мирчева от СУ „Христо Ботев“ –Нова Загора. На второ място се класира Анна Илиева от ОУ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, а на трето място – Ивета Митева, НУ „Любен Каравелов“ – Нова Загора и Марияна Сярова, ОУ „Елисавета Багряна“ –Сливен. За отлично представяне беше наградена Дияна Христова от НУ „Христо Ботев“ – село Оризари.

В прогимназиален етап първо място зае Славка Кисьова от СУ „Неофит Рилски“ –Твърдица. На второ място се класира Иван Стойков от ОУ „Хаджи Димитър“ – село Бяла. На трето място – Красимира Стоева от ОУ „Найден Геров“ – село Гавраилово и Паолина Василева от ОУ „Св. Климент Охридски“ – село Блатец.

В гимназиален етап на първо място беше отличена Маргарита Маркова от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен.

През последните две години Министерството на образованието и науката в сътрудничество със Синдиката на българските учители провежда обучение на деца и ученици в извънкласни дейности по православно християнство. За да бъдат представени пред обществеността добрите практики на тези групи и да се мотивират за по-нататъшна работа се предвижда те да бъдат популяризирани в рамките на областни форуми и на шест регионални конференции. На 10.04.2020 г. ще се проведе Национална конференция на тема „Хуманизъм и вяра“, на която ще бъдат представени отличените разработки.

Текст и снимки: Образование-Сливен – https://www.facebook.com/%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-420275588818682/

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=312755