02 февруари 2020 18:33, Софийска митрополия

На 2 февруари – Сретение Господне Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит посети гр. Земен и храм „Св. Йоан Богослов“ в града и взе молитвено участие в тържествената света Литургия за празника, който особено тържествено се чества в Земен.

С благословението на Негово Светейшество светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, протойерей Александър Стойчев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, ставрофорен иконом Димитър Миланов, предстоятел на храма, свещеник Георги Читалов, дякон Петър Славов, дякон Спас Рангелов и йеродякон Захарий.

Клиросното пение бе изпълнено от дякони-стажанти при Софийска света митрополия и от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Негово Светейшество бе тържествено посрещнат при влизане в града от г-н Димитър Сотиров, кмет на община Земен и г-н Васил Николов, собственик на фирма „Земенея“, които съпроводиха патриарха до храма, където той бе приветстван с традиционната погача и сол за „Добре дошъл“ в Земен.

Храмът, посветен на св. Йоан Богослов, бе препълнен с богомолен народ, който бе дошъл да се помоли в храма и да вземе благословение от патриарх Неофит.

След светата Литургия, по традиция, бе извършен и празничен водосвет, бе прочетена молитва за здравето и духовното възрастване на децата на Земен, както и бяха осветени празнични приношения – коливо и погачи-хлябове.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, след празничното богослужение, епископ Поликарп приветства духовенството, официалните лица и вярващите изпълнили храма и им пожела здраве, радост, мир и единство, та по примера на историческата евангелска среща, която така тържествено църквата почита – Сретение Господне, да правим и ние ежедневна среща с Господа Иисуса Христа и даваме възможност Той да заживее в нас и ние в Него. Да живеем духовно, да обичаме Бога и Църквата Му и се стараем да бъдем пример за обществото ни.

Всички богомолци минаха и взеха благословение от Негово Светейшество, който на всеки обърна внимание и с подобаващата му усмивка и радост на лицето, раздаде по една иконичка с лика на Спасителя – „Добрият пастир“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmL9hs5k

Снимки: Александър Ангелов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=311667