23 януари 2017 16:39, Софийска митрополия

Освещаване на обновени клиники в болница "Св. Анна"

На 23 януари Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, освети основно ремонтираните и оборудвани с най-модерна техника Клиника по неврохирургия с център за лечение на мозъчни инсулти и Клиника по урология при УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Тържественият водосвет извърши Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, дякон д-р Деян Коруноски и др.

На събитието присъстваха също министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, директорът на болницата д-р Славчо Близнаков, д-р Божидар Финков и д-р Стефан Ковачев – съответно председател и заместник председател на съвета на директорите на болницата, д-р Славомир Кондов, д-р Стефан Николов, Лидия Маркова и Венера Иванова – старши сестри на отделенията, както и още много представители на лечебното заведение. Сред официалните гости беше и проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и пенсионираният вече преподавател от този факултет доц. Димитър Димитров, роден брат на Негово Светейшество.

Директорът на болницата д-р Славчо Близнаков обясни, че в „Св. Анна“ са първите, които са изградили собствен самостоятелен център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, т.е. имат пълния цикъл на диагностика и лечение. Клиниката по неврохирургия е с три отделения, като най-голяма гордост е отделението по интервенционална и ендоваскуларна неврохирургия, което прилага съвсем нови методи на лечение. Клиниката е изцяло ремонтирана и реновирана – с три операционни зали, има и новосъздаден център за лечение на мозъчни инсулти. За обновяването на двете клиники до момента са дадени над 5 милиона лева. Д-р Близнаков подари на патриарх Неофит икона на св. Анна – майка на Пресвета Богородица и покровителка на болницата. Негово Светейшество пожела в новите клиники хората да намират изцеление и Божията милост да помага, та всички да бъдат здрави, а ако са болни – да оздравеят.

Използвайки присъствието на патриарх Неофит, д-р Славчо Близнаков изпроси благословията за изграждане на храм до болницата, на неин терен, но така, че да може да се използва не само от персонала и болните, но и от живеещите в района – в близката околност няма църква и жителите на квартала нямат свой храм. Инициатор за това беше доцент дякон д-р Иван Иванов – преподавател в Богословския факултет на СУ, чиято е и идеята за изграждане на духовен, молитвен дом за болницата.

В края на тържеството отец Ангел Ангелов мина по отделенията, новите операционни зали и кабинети и поръси със светена вода и тях, и лекуващия персонал.

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Директорът на болницата, д-р Славчо Близнаков посреща Негово Светейшество патриарх НеофитОсвещаване на обновени клиники в болница "Св. Анна"Премиерът Бойко Борисов взима благословия от Негово СветейшествоТържествен водосвет в болница Св. АннаТържествен водосвет в болница Св. АннаНегово Светейшество патриарх Неофит освещава новите клиникиСтаврофорен иконом Ангел Ангелов освещава новите клиникиСтаврофорен иконом Ангел Ангелов освещава новите клиникиСтаврофорен иконом Ангел Ангелов освещава новите клиники