23 март 2020 15:56, Ловчанска митрополия

На 22.03. 2020 г. – ✝ 3 Неделя на Великия пост ­ Кръстопоклонна, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил оглави св. Божествена Литургия в църквата „Св. преп. Параскева“ – гр. Троян. На архиерея съслужиха ст.ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, св.ик. Калин Пенев, младият свещеник Войден Божков и дякон Петър Милошов.

След запричастния бе прочетен синаксара на празника. След отпуска владиката говори най-вече за най-великата светиня на този свят, когато по време на св. Литургия хлябът и виното се претворяват в Тялото и Кръвта Христови. „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него” (Йоан 6:56).

Св. Кирил Йерусалимски казва: „Причастявайки се, нашите тела стават Христови членове.“ Самият Христос е този, Който чрез Божественото Причастие влиза в теб. Как тогава може да има случаи, при които коронавирусът или някакъв друг вирус да оцелеят?

Може ли „Чашата на Живота“ да носи смърт? Св. Йоан Дамаскин подчертава, че „онези, които се причастяват достойно и с вяра с Тялото и Кръвта Христови, това им е за прошка на греховете и вечен живот, и за запазване на душата и тялото.“

Според св. Йоан Златоуст Христос нарича Себе Си „хляб на живота“, защото поддържа нашия живот – и сегашния, и бъдещия“. Трябва да разберем, че момента на Божествената Евхаристия- св. Причастие, където „вечно си спомняме за умрелия и възкръсналия за нас“, е момент на личната ни среща и по благодат съединение с Богочовека Господ Иисус Христос.

Владиката пожела на духовенството и миряните с особена ревност да изкараме останалата част от св. Велик Пост, за да можем да получим и великата Божия милост – Господ да ни избави от напастта на епидемията от коронавирус и да посрещнем с радост и любов най-великият християнски празник – Възкресение Христово.

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317362