10 март 2020 20:28, Митрополия на Западна и Средна Европа

Неделя Православна, първата неделя на Великия пост, е повод за радост и израз на братското, междуправославно общение, за православните християни, живеещи в диаспора извън традиционно-православни страни.

Така, следвайки стара традиция, започната в Будапеща от доста години, и тази година се състоя междуправославно съслужение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний негов домакин бе БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ Светата литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Апамийски епископ Паисий викарий на Австрийска митрополия от Вселенска патриаршия в съслужение с Негово Преосвещенство Силуан, епископ на православните румънци в Унгария, архимандрит Атанасий (Султанов) – протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия на БПЦ-БП и предстоятел на българския храм в Будапеща, Протосингел Давид (Попа), протоиерей Мариус Маджяру и дякон Емануел Вадува от Румънска Патриаршия, протоиерей Никола Покуцея от Сръбска Патриаршия, ст. ик. Танчо Янчев – енорийски свещеник при БПЦО Будапеща и протоиерей Серафим Петров предстоятел на храм „Св. вмъч. Мина“ кв. Модерно предградие София.

Архиереите бяха посрещнати на утринното богослужение според църковния устав. Песнопенията бяха изпълнени според източно-църковната певческа традиция на два клира на църковно-савянски от г-н Тодор Костов и г-н Емил Първанов от гр. София, и гръцки език от монах Дамян от манастира „Св. Арсений“ край Солун и г-н Кириякос Николопулос протопсалт от о. Родос. Литургийното свето евангелие, Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш“ прозвучаха на гръцки, румънски и български езици. По време на причастния проповед на унгарски език произнесе протоиерей Мариус Маджяру.

На богослужението присъстваха вярващи от църковните общини в Будапеща между които и г-н Мариус Лазурка, посланик на Румъния в Унгария, г-н Пламен Пейков, представител на българското посолство в Унгария и директор на Българския културен институт в Будапеща, г-н Евтимиос Панцопулос, посланик на Гърция в Унгария, г-н Периклис Стиварос, генерален консул на Кипър в Унгария, г-н Димитър Танев, председател на дружеството на българите в Унгария. Много вярващи пристъпиха към светите тайни и с това още веднъж показаха, че най-важното нещо за православния християнин е да се съединява с Христа ядейки Неговото Тяло и пиейки Неговата кръв!

След светата литургия бе благословено коливо и извършени полагащите се на Неделя Православна молебен и литийно шествие със светите икони. Накрая към всички се обърна Апамийския епископ Паисий. Той накратко разказа историята на Тържеството на Првославието и подчерта важността на такива съслужения, защото най-голямото доказателство, че всички православни сме единни е причестяването от обща чаша. Той благодари на архимандрит Атанасий за положените усиля по организацията на празника. Архимандритът от своя страна също благодари на гостите от различните православни църковни общини и изказа поздравление от името на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

След богослужението, на братска трапеза, духовниците продължиха своето общуване, като обсъдиха общи проблеми на православните в Унгария.

Текст: архим. Атанасий Султанов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=315892