02 март 2020 11:06, Пловдивска митрополия

На 1 март – Неделя Сиропустна, вечерта, митрополитският храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив беше изпълнен с духовници и миряни, дошли, за да участват в богослужението, по време на което се пее велик прокимен и се чете молитва на св. Ефрем Сирин, придружена от земни поклони. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений отслужи архиерейската празнична вечерня.

С архиерея съслужиха: Негово Високопреподобие архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужбата присъства и кметът на града г-н Здравко Димитров.

По време на изпяването на първата самогласна стиховна стихира цветното храмово и свещеническо облачение бе подменено с черно. Така Църквата и чрез нашите сетива ни напомня за настъпилия велик пост, време за покаяние.

В края на вечернята епископ Арсений огласи архипастирско слово от името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

След словото, всички в храма пристъпиха един към друг, за да се опростят.

Снимки: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/2099-01-03-2020.html

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314914