12 октомври 2016 14:35Видинска митрополия

Нова книга: „Православните храмове и манастири в област Видин“

Видинска света митрополия, информира, че с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, излезе от печат нова книга-справочник: „Православните храмове и манастири в област Видин“.

Автори на изданието са архимандрит Антим Маноилов, протосингел на Видинска митрополия, и г-жа Анюта Каменова-Борин, директор на Исторически музей – Чипровци.

Това е първата част на книгата, като предстои и втора – „Православните храмове и манастири в област Монтана“, която ще обхваща и другите две духовни околии – Ломска и Берковска, намиращи се на територията на област Монтана. Така ще бъдат обхванати всичките духовни околии на Видинска епархия.

Книгата е справочник, който предлага на читателя информация за храмовете и манастирите от територията на област Видин, в трите духовни околии – Видинска, Кулска и Белоградчишка. Изданието дава точно сведение за храмовете и манастирите със снимков материал и кратка историческа справка.

Новото издание е реализирано от Видинска света митрополия с финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания“ при МС на Р България и Исторически музей – Чипровци.

Книгата ще бъде представена в дните около предстоящия празник на Видин – Димитровден, за което ще информираме допълнително.

Всеки, който иска да се сдобие със справочника, ще може да си го закупи в секретариата на Видинска света митрополия, като цената е 10 лв.