ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
Events on 31 окт. 2023 - вторник
Events on 02 ное. 2023 - четвъртък
Events on 07 ное. 2023 - вторник
Events on 10 ное. 2023 - петък
Events on 13 ное. 2023 - понеделник
Events on 15 ное. 2023 - сряда
Events on 16 ное. 2023 - четвъртък
Events on 17 ное. 2023 - петък
Events on 18 ное. 2023 - събота
Events on 22 ное. 2023 - сряда
Events on 24 ное. 2023 - петък
Events on 30 ное. 2023 - четвъртък
Events on 01 дек. 2023 - петък

Новини от православна България

В София бе представен сборник за храмовете на Божията Премъдрост по света

Снимка

 
На 24 ноември, в София бе представен сборникът “Света София”, който запознава с тридесет и седем исторически храма, посветени на Божията Премъдрост по света. Той е издание на Интернационалната асамблея по православие и Каподистриевия университет в Атина.

Официалното представяне на сборника, което се състоя в старинния храм „Света Софѝя“ бе организирано от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. То се проведе в древния храм, заради неговото историческо участие и значимост в хилядолетната църковна история.

На събитието присъстваха депутати от Интерпарламентарната асамблея по православие, които са в България за провеждане на своя сесия, сред които председателят на организацията Евгений Чжиквин, депутат в Полския парламент, генералният секретар Максим Харакопулос, депутат в Гръцкия парламент, съветникът Коста Мигдалис и българският депутат Радомир Чолаков, който е член на управителния съвет на организацията.

Оофициални гости бяха Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, новоизбраният ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев, представители на Богословския факултет в СУ” Климент Охридски” и др.

Музикален поздрав с църковнославянски песнопения поднесоха смесеният хор към храма, дирижиран от Славил Димитров.

С подходяща мултимедия и превод на четири езика едновременно, новото издание на български език бе представено по атрактивен начин. С кратки филмчета присъстващите се запознаха с дейността на Интернационалната асамблея, както и представянето на книгата в различни страни, след като е преведана на английски, италиански, румънски, руски, сръбски и украински език.

Водещият на събитието бе генералният секретар Максим Харокопулос. Той подчерта значимостта на църквата, в която се провежда събитието като отбеляза, че това е единственият храм, посветен на Божията премъдрост, в който се представя сборникът. В книгата са представени преди всичко църкви от европейския континент, особено от места, които някога са били част от културния ареал на византийската цивилизация. Централно място заема църквата „Света Софѝя“ в Истанбул, която е и поводът за написването й – решението на турските власти от 2020 г. да превърнат отново в действаща джамия емблематичният храм-символ на Източната Римска империя, който дотогава имаше статут на музей.

“Сборникът не носи само познание, той носи и послание за хуманноста на православната култура и за нейната дълбока връзка с логоса” – бе казано на представянето на сборника, в който участват повече от тридесет учени от различни страни. От България са включени две статии: за старинния храм „Света Софѝя“, с автор д-р Венцислав Каравълчев, и за Старата митрополия в Несебър – с автор д-р Златина Иванова. Сборникът не се продава, но се разпространява безплатно от Интерпарламентарната асамблея. Всички, присъствали на представянето в храм „Света Софѝя“, получиха по един том от изданието.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.11.2023_10:06 | Източник: Българска патриаршия 26.11.2023 21:49 |
Автор: Софийска митрополия

Храмов празник в Княжево на най-стария столичен храм, посветен на св. вмчца Екатерина

Снимка

 
На 24 ноември своя храмов празник отбеляза най-старата църква в София, посветена на св. великомъченица Екатерина. Намира се в гробищния парк на квартал Княжево. Вече почти 100 години нейната камбанария възвисява снага като верен страж над последния земен пристан на упокоилите се княжевци. Особено ценни са двете ѝ иконостасни икони дело на Христо Зограф – Христос Спасител и Пресвета Богородица.

Света Екатерина се отличавала със своята хубост и преди всичко с ума и знанията си, като до съвършенство владеела философската наука и риторското изкуство и така привела мнозина от царския императорски двор към вярата в Христа Спасителя, за което и пострадала. Това бе акцентът в проповедта на възглавилия празничната света Литургия отец Пламен Николов от духовенството на княжевската енория, припомнящ, че външната красота следва да се допълва и от вътрешна, устремяваща се към най-ценното в света – Родилият се от Пресвета Богородица Господ Иисус Христос, Вечният Жених на почитащите и ожидащите Го.

Останалите двама енорийски свещеника, иконом Дилян Цветков – председател, и свещ. Светослав Славов застанаха химнословейки на клироса, редом до енорийския псалт Герасим Христов.

В затрогващата светотайнствена богослужба молитвено и евхаристийно участие взеха енориарши, които изпълниха малкия, но уютен с подновените грижи към него храм. Иконом Делян Цветков припомни накратко историята на храма и изказа благодарност на всички, които послужиха с труд и средства за спешното ремонтиране на храма – на Главболгарстрой за безвъзмездния им труд по подновяването на покрива и дограмите, на реставраторките на царските двери и на иконостасната икона на светицата, и на всички останали.

Специално украсеното празнично коливо бе осветено. Отслужен бе и празничен водосвет и подготвеният по стара традиция постен курбан бе раздаден за здраве и благословение.

Текст и снимки: Анула Христова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.11.2023_09:57 | Източник: Българска патриаршия 26.11.2023 21:48 |
Автор: Софийска митрополия

Храмов празник и дяконско ръкоположение в столичната църква “Св. Климент Охридски”

Снимка

 
На 25 ноември Православната Църква почита паметта на равноапостолния просветител и първи български епископ св. Климент Охридски. С тържествено богослужение днес бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Климент Охридски” в столичния квартал „Люлин“.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит то бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей, игумен на Балшенския манастир „Свети Теодор Стратилат”, йеромонах Силуан от братството на Балшенския манастир, ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“, ставрофорен иконом Константин Вълчев, предстоятел на храм “Св. Дух”, протойерей Георги Янъков, предстоятел на храм “Покров Богородичен”, протойерей Венцислав Тонов, протойерей Климент Тупаров, протойерей Васил Асенов и йеродякон Вартоломей.

Тържествуващият храм бе преизпълнен с богомолен народ, събрал се да почете един от най-големите български просветители. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия смесен хор с диригент проф. д-р Ванилия Кисьова.

По време на богослужбата епископ Поликарп постига за “четец и певец”, благочестивият мъж Славчо, който ще помага на духовниците от съседна енория.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит бе ръкоположен за дяконско служение иподякон Христо Василев Асенов. Той е роден през 1999 година в гр. София. Основното си образование придобива в 126-то ОУ „Петко Тодоров“ в София. Продължава обучението си в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, която завършва през 2018 г. През 2022 г. е приет за студент в Богословския Факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През годините участва активно в богослужебния живот на църквата като помага в Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча“ и е празничен певец при храм „Успение Богородично“, с. Железница. Взима участие в богослуженията софийските села Голяновци и Драговищица.

Множество вярващи в края на богослужбата се бяха подготвили и пристъпиха за причастие със св. Христови Тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо.

В края на светата Литургия викарият на Софийския митрополит припомни равноапостолното дело на св. Климент Охридски и сподели, че неговият живот, делото и служението му завинаги ще бъдат пример за вдъхновение за всеки един от нас.

„Ние сме благословени, че тук, в столицата на България имаме храм, посветен на Охридския Чудотворец и светецът духовно прегръща всеки, който влиза в него. Свети Климент беше пример на всички и за всичко. Той се прослави като книжовник, учител, наставник, и с това, че отдаде целия си живот на Бога“ – каза в словото си владиката.

Епископ Поликарп поздрави с храмовия празник предстоятеля на храма и храмовото свещенство, духовниците, певците и богомолците, а на отец Климент Тупаров от храмовото духовенство, който в този ден чества своя имен и рожден ден и на новия дякон пожела здраве и благодатно служение.

От своя страна и от името на църковното настоятелство, предстоятелят на храм „Св. Климент Охридски“ ставрофорен иконом Ангел Янъков, изпълнен с духовна радост, приветства владиката с празника на нашия пръв учител и просветител и му поднесе красив букет цветя.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на храмовия празник на люлинската църква от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.11.2023_09:34 | Източник: Българска патриаршия 26.11.2023 21:45 |
Автор: Софийска митрополия

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Климент папа Римски

Снимка

 
На 25 ноември Православната църква, заедно с паметта на св. Климент Охридски чества и св. Климент, папа Римски, един от 70-те апостоли и пръв епископ на Сердика (I век). По този повод, на 24 ноември, в навечерието на празника, в столичния древен храм “Св. София”, където от 2020 година се покоят мощи на римския духовник, бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма протойерей Лъчезар Попов, заедно с храмовото духовенство, иконом Дамян Цветков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от певци, ръководени от храмовия псалт Грисен Чакъри. В края на вечерната за здраве и благословение на християните, събрали се в студената ноемврийска вечер, бе отслужен чинът на петохлебието. С пастирско слово към църковното събрание се обърна епископ Поликарп. Той припомни житието на светията, светителствал двайсет години в Сердика и просиял като първия Сердикийски епископ, а в последствие и първия Римски епископ, сред св. ап. Петър.

“Тази вечер сме се събрали да почетем св. Климент, папа Римски, от чиито св. мощи имаме в този древен храм. Бог да ни благославя, духовно да ни окриля, и да ни направи достойни и радостни, че имаме такива светци, които да ни окриляват в нашия живот да ни насърчават да живеем в светостта. По молитвите на св. Климент, Бог да ни обдари с любов, със Своя мир и благодат.“ – каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.11.2023_09:27 | Източник: Българска патриаршия 26.11.2023 21:40 |
Автор: Софийска митрополия

Детски образователен концерт в 78 СУ „Христо Смирненски“

Снимка

 
В следобедните часове на 24 ноември, в залата на 78 СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, се състоя празничен концерт, посветен на 1160 г. от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

Той бе изпълнен от деца, изучаващи предмета „Религия- Православие“. В най-голямото училище на Балканския полуостров вече 15 години този предмет се преподава и това се осъществява с усилията и желанието на три институции: църковното настоятелство на храма в града „Св. Кирик и Юлита“, председателстван от иконом Василий Топузлиев, училищното настоятелство и ръководството на 78 СУ, като и районната общинска управа.

Вече десет години в училището има обособен кабинет по „Религия“, който е оформен според православната иконографска традиция, и в който учениците по вълнуващ, своеобразен начин се запознават с православната вяра и християнските ценности и традиции. Свободноизбираемият предмет през тази учебна година изучават близо 100 деца, под ръководството на трима учители-богослови: Миленка Йоцова, Пенка Петева и Мария Калугерова.

В концертната програма, която се състоя в навечерието на празника на св. Климент Охридски, продължител на просветното дело на светите равноапостолни Братя взеха участие близо 60 деца от 2-ри, 3-ти и 4 клас.

На милото тържество присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храм „Св. Кирик и Юлита“, г-жа Ваня Найденова, гл. експерт по Религия в Министерство на науката и образованието, г-жа Ваня Станчева, старши експерт в РУО – София, директорът г-жа Димитрийка Герасимова, г-жа Милена Джолева, директор на ДГ “Изворче”, учители, родители и гости.

Талантливите деца впечатляващо рецитираха, пресъздаваха исторически събития и пяха духовни песни, заедно с Детския църковен хор „Св. Серафим Софийски“, ръководен от Анелия Кочева.

В края на програмата възрадван от видяното, епископ Поликарп се обърна към децата и отбеляза, че в утрешния ден заедно със св. Климент Охридски Чудотворец честваме и св. Климент – първият епископ на София.

“Бог да ви благослови и да ви наспори в дните, всяко познание, всяка мъдрост, та да бъдете достойни последователи на светите братя Кирил и Методий! Да бъдете техни духовни чеда и тяхна гордост! Да радвате вашите преподаватели, учители и родители и да бъдете гордост и за нашата Православна църква.“ – каза епископът.

„Благодарим ви сърдечно за това тържество и в утрешния ден наистина да почувстваме и изживеем празника на свети Климент.“ – добави още той и изказа благодарност на г-жа Герасимова, на нейния екип и на всички потрудили се за това прекрасно събитие.

От името на Софийска митрополия владиката, заедно с архимандрит Евтимий раздадоха на учениците илюстрирана Детска библия и иконка. Празничната програма завърши с многолетие и паметна снимка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.11.2023_09:21 | Източник: Българска патриаршия 26.11.2023 21:36 |
Автор: Софийска митрополия

Честваме паметта на преподобния Теодосий Търновски

Снимка

 
Преподобният Теодосий е видна личност в духовния живот на българския народ през XIV век. Родом от Видинско, той станал монах в Арчарския манастир „Св. Николай“, а после в стремежа си да намери духовно ръководство отишъл в Търновско. Накрая стигнал до знаменития исихастки учител в съзерцателния живот, до преподобния Григорий Синайски, който по онова време се подвизавал в манастир в Парория, вероятно в Странджа или Сакар планина. Под неговото опитно ръководство Теодосий успешно напреднал в духовния живот, а след смъртта му монасите го избрали за игумен.

Но Теодосий отказал да приеме такава отговорност и тръгнал да търси ново духовно пристанище. Посетил Атон, Солун, Цариград и много места в българските земи, натрупал богат опит в монашеския живот и накрая заедно с ученика си Роман основал свой манастир край Килифарево, недалече от Търново. Скоро около него се събрало голямо духовно братство от българи, сърби, румънци и гърци. Обителта станала средище не само на съзерцателен живот, но и на широка книжовна, и проповедническа дейност. А преподобният Теодосий станал обновител на духовността сред нашия народ. Между учениците му бил и ученият Евтимий, бъдещият Търновски патриарх.

След известно време поради разбойнически нападения Теодосий и братството му се преселили по-близо до столицата, където основали манастира „Св. Троица“. На това място Теодосий прекарал три години, но заболял тежко и се отказал от игуменството.

Заедно с Евтимий и още трима ученици заминал за Цариград при своя приятел и сподвижник сред учениците на свети Григорий Синайски, патриарх Калист І. Там се упокоил в манастира „Св. Мамант“ на 27 ноември 1363 г. Преди смъртта си преподобният Теодосий написал завет, в който съветва учениците си да пазят неповредена православната вяра и духовния живот.

27.11.2023_09:07 | Източник: БТА 27.11.2023 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

В старинния храм „Света Софѝя“ беше представен сборник за храмовете на Божията Премъдрост по света

Снимка

На 24 ноември в старинния храм „Света Софѝя“ беше представен сборникът Св. София – храмовете, посветени на Божията Премъдрост по света. Представянето беше организирано от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.
 
Луксозният и богато илюстриран сборник е издание на Интернационалната асамблея по православие и Каподистриевия университет в Атина и запознава читателите с тридесет и седем исторически храма, посветени на Божията Премъдрост. Централно място сред тях заема църквата „Света Софѝя“ в Истанбул.
 
Повод за създаването на сборника е решението на турските власти от 2020 г. да превърнат отново в действаща джамия емблематичния храм-символ на Източната Римска империя, който дотогава беше със статут на музей. „Културните ценности и особено паметници от ранга на „Света Софѝя“ не могат да се превръщат в средство за постигане на политически цели и в символ на религиозна нетърпимост, те принадлежат на своите създатели и са завещани като ценно наследство на цялото човечество“, се казва в предговора на изданието от неговия научен ръководител Йоанна Стуфи-Пулимену, професор по християнска археология и изкуство в Атинския университет.

Снимка

Сборникът не включва всички храмове, които по различно време са били построени в чест на Божията Премъдрост, и в този смисъл списъкът не е изчерпателен. Представени са преди всичко църкви от европейския континент, особено от места, които някога са били част от културния ареал на византийската цивилизация. Повече от тридесет учени от различни страни участват в написването на статиите. От България са включени две статии: за старинния храм „Света Софѝя“, с автор д-р Венцислав Каравълчев, и за Старата митрополия в Несебър – с автор д-р Златина Иванова Каравълчева. Снимките на българските църкви са дело на Стефка Костадинова, а преводът на изданието на български език е на Алекей Стамболов.

Досега книгата е излязла на английски, арабски, български, гръцки, италиански, румънски, руски, сръбски и украински език и е била представена в десетки градове по целия свят. Сборникът не се продава, но се разпространява безплатно от Интерпарламентарната асамблея. Всички, присъствали на представянето в храм „Света Софѝя“, получиха по един том от изданието.

Снимка

На представянето в София присъстваха депутати от Интерпарламентарната асамблея по православие, които са в България за провеждане на своя сесия. Събитието уважиха новоизбраният ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, и др.

Няколко дни по-рано с български митрополити в Синодната палата се срещнаха председателят на организацията Евгений Чжиквин, депутат в Полския парламент, генералният секретар Максим Харакопулос, депутат в Гръцкия парламент, съветникът Коста Мигдалис и българският депутат Радомир Чолаков, който е член на управителния съвет на организацията.

Всички партии, представени в българското Народно събрание, с изключение на БСП, имат по един представител в организацията. БСП през последните две години няма представител в Асамблеята. Този период съвпада с началото на руската война в Украйна и вероятно се дължи на криза в организацията, за която са изказвани подозрения, че прокарва руските политически интереси в Европа. На презентацията в София водещият събитието генерален секретар Максим Харокопулос определи войните в Украйна и Газа като едно от най-големите предизвикателства пред демокрацията и европейската културна идентичност, чиито корени са в християнството.

26.11.2023_08:04 | Източник: Двери на Православието 25.11.2023 |
Автор: Двери на Православието

Честваме паметта на светите Алипий Стълпник и Стилян Пафлагонийски, Детепазител

Снимка

 
Свети Алипий бил родом от град Адрианопол в Пафлагония (в Северна Мала Азия) и живял през VI век. Получил добро християнско възпитание, което в негово лице дало стократни плодове, както е казано в притчата за сеяча.

След смъртта на родителите си Алипий раздал цялото си имущество, за да подпомогне грижите на Църквата за бедните и страдащите в своя край. Защото се стремял да изпълни Божия закон, който увещава християните да бъдат „едномислени, състрадателни, братолюбиви, милосърдни, дружелюбни“ (1 Петр. 3:8).

Като се освободил от всякакви светски грижи, Алипий се оттеглил в безлюдно място и там водил подвижнически живот. За да се отдели от околната среда и да не бъде смущаван в молитвите и размислите си за Бога, и за вечния живот, той си издигнал висок стълб и на него живял десетки години в пост и молитва, независимо от условията на годишното време – в зной и в студ, при дъжд, сняг и вятър.

С изминаването на годините Алипий станал известен подвижник и много хора, които търсели духовен съвет и наставление, идвали при неговия стълб. Светецът се отнасял с бащинска любов към тях, напътствал ги със съветите си, подкрепял ги с примера си. Постепенно се създали наблизо и две монашески обители, на които той бил наставник. Упокоил се в мир през 608 г.

Свети Стилян Детепазител живял в V-VI век. Той бил също от Пафлагония и като християнски отшелник и молитвеник станал известен с грижата си за децата и за семействата, които желаели да имат деца или да ги запазят в телесно и душевно здраве. При него в пещерата, където се подвизавал, постоянно носели деца, често в много тежко състояние, за да се помоли над тях и да оздравеят. Затова на икони светецът се изобразява прегърнал пеленаче, а почитта към него се разнесла по цял свят.

26.11.2023_07:41 | Източник: БТА 26.11.2023 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Тържествена архиерейска света Литургия по повод храмовия празник на академичния параклис в Богословския факултет /с участието на предстоятеля на нашия храм о. Стефан/

Снимка

 
„В този толкова празничен ден, който е естествената връхна точка на всички прояви, с които през цялата година отбелязвахте своето столетие, мислите и молитвите ни са с всички вас, заедно с всесърдечните ни благопожелания за светли бъднини и за нови, още по-големи успехи в продължаването на равноапостолното дело на свети Климент, който е за всички нас високо и трудно достижимо мерило и чието име е име, което задължава“, каза в посланието си към декана, преподавателите и студентите на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Празненства по повод стогодишнината на Богословския факултет имаше през цялата настояща година – конференции, кръгли маси, дискусии и памет за отишлите си преподаватели и декани. Кулминацията на тържествата бе в края на месец ноември, когато се състоя и международната конференция Богословие – Църква – Общество в диалог.

Богослужебните тържества започнаха вчера с отлужването на празнична вечерня, а днес светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, йеромонах Климент от Зографската света обител, прот. Сава Кокудев, прот. проф. Иван Иванов и дякон Кирил Попов. Песнопенията на утринното богослужение бяха изпълнени от преподаватели и студенти, водени от доц. д-р Любомир Игнатов, като гост на клира бе и проф. д-р Константинос Николакопулос от университета Лудвиг-Максимилиан, Мюнхен. Литургичните песнопения бяха изпълнени от хора на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

По време на причастния канон проповед за празника произнесе студентът в трети курс Младен Иванов, който обърна внимание върху величавото дело на свети Климент Охридски, закрепило духа, вярата и любовта в народа ни.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави декана и ръководството на факултета от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като прочете и отправено от него приветствие, в което той поздрави всички преподаватели, студенти и служители и им пожела: „Носете с достойнство името на светия Охридски чудотворец и не скъпете силите и талантите си в умножаването на плодовете от неговото колосално в измеренията си духовно, книжовно и просветно дело, следвайки призива на апостола: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7)“.

От името на Негово Светейшество и Св. Синод с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, бе награден проф. д-р Александър Омарчевски, дългогодишен преподаватели и бивш декан на Богословския факултет. От своя страна проф. Омарчевски благодари за оказаната му висока чест.

Доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, благодари на митрополит Йоан за неговата духовна грижа към факултета, преподавателите и студентите и изрази надежда сътрудничеството между Богословския факултет и Българската православна църква да продължи.

Молитвено участие в тържественото богослужение взеха Техни Високопреосвещенства митрополитите Западно- и Среодноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, както и епископите Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. На богослужението присъства и новоизбраният ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев.

Празничната програма продължи с литийно шествие до паметника на свети Климент Охридски, намиращ се в близост до Софийския университет. Там студенти и преподаватели поставиха венец и бе направена паметна снимка. Празничното богослужение бе излъчено и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

25.11.2023_16:54 | Източник: Българска патриаршия 25.11.2023 12:41 |
Автор: Българска патриаршия

Приветствие на Българския патриарх Неофит за стогодишнината на Богословския факултет

Снимка

 
УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,
 
СКЪПИ В ГОСПОДА СТУДЕНТИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ В БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА НАШАТА АЛМА МАТЕР – УНИВЕРСИТЕТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ,

Денят на молитвената памет за Охридския светител и чудотворец, български и славянски просветител и пръв епископ на българския език, равноапостолния Климент е светъл и тържествено празничен за светата ни Църква и целия православен български род, който днес отдава своята почит на един от първостроителите и първоучителите на християнска България. Особено важен е този ден и за нашата първа висша богословска школа – софийския Богословски факултет, който през настоящата година чества с радост стогодишнината от своето основаване. Избрал за небесен покровител основателя на Охридската книжовна школа, свети Климент, през 1923 г. Софийският университет – първото висше училище, е украсен от своя Богословски факултет, който и до днес, независимо от всички перипетии в сложната си съдба, продължава делото на Охридския просветител, обучавайки и възпитавайки в отеческата ни православна вяра десетки и стотици нови следовници на свети Климент.

В този толкова празничен ден, който е естествената връхна точка на всички прояви, с които през цялата година отбелязвахте своето столетие, мислите и молитвите ни са с всички вас, заедно с всесърдечните ни благопожелания за светли бъднини и за нови, още по-големи успехи в продължаването на равноапостолното дело на свети Климент, който е за всички нас високо и трудно достижимо мерило и чието име е име, което задължава. Нека ревността и усърдието Ви в преподаването и усвояването на божествената наука да бъдат пример за подражание от всички. Носете с достойнство името на светия Охридски чудотворец и не скъпете силите и талантите си в умножаването на плодовете от неговото колосално в измеренията си духовно, книжовно и просветно дело, следвайки призива на апостола: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7).

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на свети Климент Охридски и всички отвека просияли Божии угодници да бъдат с вас!

Честита 100-годишнина на Богословския Факултет!
 
За много и благословени години!
 
С отеческа в Христа обич и благословение,
 
† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
25.11.2023 г.
гр. София


25.11.2023_16:37 | Източник: Българска патриаршия 25.11.2023 12:27 |
Автор: Българска патриаршия