ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
Events on 14 май 2024 - вторник
Events on 15 май 2024 - сряда
Events on 16 май 2024 - четвъртък
Events on 20 май 2024 - понеделник
Events on 23 май 2024 - четвъртък
Events on 27 май 2024 - понеделник
Events on 29 май 2024 - сряда
Events on 30 май 2024 - четвъртък
Events on 31 май 2024 - петък
31 май
Events on 01 юни 2024 - събота

Новини от православна България

Възможно е оспорване и на втория епархийски вот за Сливенски митрополит

Снимка

 

Днес, след приключването на втория избор за Сливенски митрополит, стана ясно, че петима епархийски избиратели са подписали изборните книжа с особено мнение. Според недоволните пет от бюлетините, подадени за Знеполски епископ Арсений, са недействителни, но изборното бюро ги е приело за редовни. Изразител на мнението на несъгласните с преброяването на гласовете е свещ. Стоян Кралев от гр. Царево, Малкотърновска духовна околия. Той заяви след края на процедурата, че ще подадат жалба до Св. Синод за касиране на избора. Ако се приеме тезата на недоволните, че пет от бюлетините са невалидни, тогава еп. Арсений не събира необходимия брой гласове и вотът следва да се повтори.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който за втори път организира изборите за Сливенски митрополит, обяви, че според него няма нарушения, но ако избирателите желаят, могат да отправят жалба в синода.

Второ касиране на едни и същи избори за митрополит ще е прецедент в най-новата ни църковна история. Все още не е ясно дали недоволните реално ще сезират синодните архиереи, както не се знае дали митрополитите ще уважат евентуалната жалба.

20.05.2024_12:34 | Източник: Двери на Православието 19.05.2024 |
Автор: Двери на Православието

Нов брой на „Стълба към небето“ – o. Венцислав Попиванов, о. Сава Кокудев и Калоян Патерков (ВИДЕО) /17.05.2024/

Снимка

 

Софийската света митрополия представя на зрителите новия епизод на предаването „Стълба към небето“ в YouTube канала на „Епархийски глас ТВ“. Можете да го гледате във видеото по-долу.

В първата част на предаването ще ви представим слово на протопрезвитер Александър Шмеман за св. Жени-мироносици, на които Църквата е отредила Третата Неделя след Пасха

След това ще продължим темата за тези изключителни личности, едновременно нежни, смели и любящи Бога, заедно с протойерей Венцислав Попиванов и протойерей Сава Кокудев, енорийски свещеници на град Бухово.

И накрая, ще посрещнем в студиото на „Стълба към небето“ актьора, режисьор и православен християнин Калоян Патерков.

Предаването „Стълба към Небето“ може да гледате и в телевизионния ефир на „Канал 3“ в нeделя след 10:30 ч., както и да го слушате по радио „Епархийски глас“ в понеделник и сряда от 13:30 ч.

20.05.2024_12:24 | Източник: Българска патриаршия 20.05.2024 11:42 |
Автор: Софийска митрополия

 

Архиерейска литургия в манастира „Св. Мария Магдалина“ в Неделята на жените Мироносици

Снимка

 

На 19 май, 3-та Неделя след Пасха, която е посветена на св. Мироносици, в манастира „Св. равноапостолна Мария Магдалина“ край гр. Бухово бе отслужена празнична архиерейска света Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Венцислав Попиванов, и. д. игумен на манастира „Св. Мария Магдалена“, протойерей д-р Сава Кокудев, свещеник Йоан Иванов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Николай Пенев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци от гр. София, ръководени от свещеник Любомир Янъков, а храмът и околохрамовото пространство бе изпълнен с множество боголюбив народ.

С пастирско слово към христолюбивото събрание се обърна Негово Преосвещенство епископ Поликарп. В него той говори за жените, ученици на Господа, които безстрашно отишли на Христовия гроб, за да Го помажат по еврейския обичай с благоуханни масла, понеже не са могли да сторят това в деня на Неговото погребение. За тях нямало страх от иудеите, нито са се бояли от стражата, която била поставена на Христовия гроб. Така те станали първи свидетели на Христовото безсмъртие след смъртта и Възкресението. Именно жените мироносици, били посрещнати от Ангела Божий на Христовия гроб, който им благовестил, че Христос е безсмъртен и страхът им е неуместен, и никой от Неговите ученици не бива да се бои от злото на враговете, понеже Той е възкръснал и е жив и всемогъщ.

След светата Литургия, пред църковните врати бе извършен пасхален водосвет за здраве, благословение и духовно обновление на присъстващите и почитащите празника. Осветено бе и благоуханно ястие, подготвено от храмовото настоятелство, за здраве и спасение на вкусващите го.

Манастирът „Св. Мария Магдалина“ е част от Софийската Мала Света гора и има дълга история. В двора могат да бъдат видени основите на базилика от 4 век. Вероятно манастирът е основан през XVI век. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен и изоставен. Възобновяван е през 1855 и 1882 г. При разкопки в двора му са открити погребения, не е изключено това да са мъченици от кърджалийските нападения. Днешната манастирска църква е построена върху основите на старата базилика. Поради сериозни конструктивни проблеми, причинени от времето, тя е основно обновена през 2022 г.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


20.05.2024_12:17 | Източник: Българска патриаршия 20.05.2024 11:29 |
Автор: Софийска митрополия

 

Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия

Снимка

 

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан и живял по времето на император Нумериан (283-284 г.). Изучил добре лечебното изкуство и понеже бил християнин, предлагал лечителските си услуги безплатно, с голяма любов към всички страдащи. Затова по-късно бил включен в състава на известните светци лечители на Църквата, наричани безсребърници като Козма и Дамян, Кир и Йоан, Трифон и други.

При поредното гонение срещу християните, Талалей бил заловен от езичниците в гората край град Аназарбос в област Киликия и отведен при управителя Тибериан. Той се постарал да убеди младия християнин да принесе жертва на идолите, за да избегне наказание, но като не успял, заповядал да му пробият глезените и да го обесят с главата надолу. Светецът показал такова търпение по време на това ужасно мъчение, че двама от войниците мъчители, Александър и Астерий, повярвали и след като заявили вярата си в Христос, били обезглавени. Накрая в 284 г. бил посечен и Талалей.

Света Лидия била първата жена християнка в Европа. По време на второто си проповедническо пътуване апостол Павел преминал през Мала Азия и за първи път стъпил на европейска земя в пристанището на Неапол (сега Кавала, Гърция), откъдето отишъл в близкия град-колония Филипи (сега в развалини на 15 километра северно от Кавала).

Там проповядвал учението на Иисус Христос и наред с другите, спечелил за вярата една жена на име Лидия, която се покръстила заедно с целия си дом. Тя била търговка на багрени платове, преселила се от град Тиатира, Мала Азия, и вече познавала юдейската вяра и очакването на Месия, Изкупителя. Затова с радост приела проповедта на апостола и не само станала християнка, но и подпомагала разпространението на Христовата вяра в град Филипи и околностите. Така се създала и първата християнска община в Европа.

20.05.2024_12:00 | Източник: БТА 20.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Молебен в параклиса на Богословския факултет на СУ /20 май от 11 ч./

Снимка

 

На 20 май от 11 ч. в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде отслужен молебен за здравето и успеха на тези, които се трудят на полето на науката. Ще бъдат отправени молитви за единение в търсенето на най-доброто решение за бъдещето на висшето образование в родината ни. Това се казва в съобщение на ръководството на Богословския факултет, което организира молебена. Той е в отговор на създалата се ситуация на напрежение в системата на висшето образование и с него се търси начин за преодоляване на трудностите. От Богословския факултет канят всички, които искат да се присъединят към тяхната молитва в академичния параклис на пл. „Св. Неделя“ № 19, ет. 2. „По този начин, в дните, в които се поздравяваме с възгласа на радостта „Христос възкръсна!“, да изразим своята добра воля и съпричастност към обсъжданата тема и да изпълним призива на св. ап. Павел: „И залягайте да запазвате единството на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:3)“, се казва в съобщението на Богословския факултет на СУ.

19.05.2024_23:04 | Източник: Двери на Православието 19.05.2024 |
Автор: Двери на Православието

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Снимка

 

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия претенденти за нов Сливенски митрополит.

На състоялия се днес, 19 май, епархийски избирателен събор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първи тур за: Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – 26 гласа, а на втори тур за Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – 25 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели. Гласуваха 42 избиратели от седемте духовни околии.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Знеполският епископ Арсений, който получи 26 гласа, Велички епископ Сионий получи 6 гласа, Мелнишки епископ Герасим – 21 гласа, Браницки епископ Пахомий – 18 гласа, Главиницки епископ Макарий – 5 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 5 гласа.

При втория тур листата не включваше вече избрания на първи тур епископ Арсений и избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половината гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Мелнишки епископ Герасим. Гласове получиха и Велички епископ Сионий – 5 гласа, Браницки епископ Пахомий – 5 гласа, Главиницки епископ Макарий – 2 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 5 гласа.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обяви официално резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола.

На 25 май е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит.

И двата тура на изборите бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.


19.05.2024_22:53 | Източник: Българска патриаршия 19.05.2024 18:32 |
Автор: Българска патриаршия

Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Стефан“ в Истанбул

Снимка

 

На 18 май с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх и Архиепископ на Константинопол – Новия Рим – г-н, г-н Вартоломей и по покана на Фондацията на българските църкви в Истанбул с председател г-н Димитър Йотеф, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул „Св. Стефан“, по-известен като Желязната църква.

За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция.

В съслужение с Владиката бяха: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион – втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев – клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, свещеноиконом Тодор от Старозагорска митрополия, свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Повод за църковния празник е инициативата на Църковното настоятелство да отбележи по този начин 1160-тата годишнина от покръстването на българите.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки миряни от българската православна общност се събраха в Божия дом, за да съучастват в благодатта на светата Литургия. Всички с едно сърце и уста казаха Господнята молитва „Отче наш“ и Символа на вярата.

На историческото богослужение присъстваха инж. Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, г-н Васил Вълчев – генерален консул на Република България в Истанбул, г-н Димитър Йотеф – председател на църковното настоятелство, г-н Радомир Чолаков – народен представител, г-н Здравко Димитров и г-н Борис Калибацев.

В края на богослужбата Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна с вдъхновено слово като поздрави църковното настоятелство и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в този ден тази историческа светиня за българския народ, подчертавайки ролята на българската общност в Истанбул, започнала преди век и половина, за утвърждаването на Българската църква в голямата общност на световното православие и изказа искрена благодарност на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей за оказаната чест и доверие чрез специалното му упълномощаване да възглави светата Литургия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

19.05.2024_09:15 | Източник: Българска патриаршия 19.05.2024 07:58 |
Автор: Пловдивска митрополия

Днес е третата неделя след Великден – на мироносиците, чества се и паметта на свещеномъченик Патрикий

Снимка

 

Днес е третата нeделя след Великден – на мироносиците. Така се наричат жените последователки на Иисус Христос, от които в евангелията са запазени само имената на две Марии, на Йоана и на Саломия. Те били със света Дева Мария по време на страданията, смъртта и погребението на Христос, извършено от други двама видни ученици (но не апостоли) – Йосиф от Ариматея и Никодим.

Сутринта на третия ден след погребението на Спасителя някои от тези жени, сред тях и Мария Магдалина, отишли рано на гроба да помажат според обичая тялото Му с благовонни масла (миро). Но установили, че Той е възкръснал от гроба, дори Христос им се явил и разговарял с тях. Те веднага изтичали да съобщят радостната вест на апостолите и така станали първите вестителки на Христовото възкресение. Затова днешната нeделя е посветена на тяхната съвместна памет.

Честваме и паметта на свещеномъчениците Патрикий, епископ на Пруса, и на свещениците Акакий, Менандър и Полиен. Тези свещеномъченици пострадали за Христовата вяра през времето на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.) в град Пруса, в малоазийската област Витиния. Този император се опитал да възстанови старата езическа вяра в империята и започнал преследване на християните, особено на техните клирици, за да спре широкото разпространение на християнството. Сред жертвите на това гонение в град Пруса били и днес почитаните свещеномъченици.

Заради отличните си богословски познания, но и поради пламенната си вяра и самоотверженост Патрикий бил избран скоро преди това за епископ на града. В своето апостолско дело той не бил сам. Както апостолите имали свои верни помощници, така и епископ Патрикий имал край себе си трима усърдни сътрудници: Акакий, Менандър и Полиен. С тяхна помощ, благодарение на голямата си любов към хората и впечатляващо самоотречение, те заедно успели да спечелят за християнската вяра много езичници от града и околностите му. Това обаче било съобщено на местния управител и когато започнало гонението при вероотстъпника император, Патрикий и неговите помощници веднага били арестувани.

Управителят се опитал във философски разговори да убеди Патрикий, че Христос не е Бог. Но епископът със своите риторични умения и отлично богословско образование отхвърлил един след друг доводите на противника. Той посочил думите на апостола: „Мъдростта на тоя свят е безумството пред Бог, както е писано: Той улавя мъдрите в тяхното хитруване“. В безсилието си да го обори управителят заповядал да обезглавят епископ Патрикий с тримата свещеници. Христовите последователи се помолили на Бог и навели главите си под секирата на палача. Така един след друг преминали в блаженото безсмъртие на Христовите мъченици, на 19 май.

19.05.2024_08:58 | Източник: БТА 19.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Празник на светите Баташки мъченици в храм „Св. Неделя“ в град Батак

Снимка

На 16 и 17 май Българската православна църква отбелязва паметта на светите Баташки мъченици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи в навечерието на празника Празнична вечерня с петохлебие в старинния храм „Св. вмчца Неделя“.

В съслужение с архиерея бяха: свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Любомир Траянов – архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, свещеноиконом Димитър Семерджиев – председател на храма, свещеници от Пещерска духовна околия и епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Стотици пристигнаха в Батак, за да се поклонят на светите мощи на Христовите страдалци в историческия храм. Сред присъстващите бяха кметът на Община Батак г-н Георги Харизанов, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, председателят на Общинския съвет г-н Димитър Балабанов, държавни и общински служители, общественици и гости на града.

На следващия ден Преосвещеният епископ Арсений възглави Архиерейската света Литургия в старинния храм в съслужение със свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев, свещеноиконом Георги Глухчев, свещеноиконом Димитър Семерджиев – председател на храма, свещеници от Пещерска духовна околия и епархията.

Преди началото на богослужбата викарният епископ пострига Христо Цеков от Батак и Крис Благоев от Ракитово за четци на Българската православна църква.

Десетки православни християни участваха в това велико тържество на вярата в чест и прослава на нашите родни български свети мъченици от многострадалния Батак.

По време на причастния епископ Арсений се обърна към всички с прочувствено и трогателно слово за мъченическия подвиг на светите страдалци, и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Празнична вечерня с петохлебие

Архиерейска света Литургия


18.05.2024_12:37 | Източник: Българска патриаршия 18.05.2024 09:57 |
Автор: Пловдивска митрополия

 

Беседа „Св. братя, свещените букви и антиправославната подмяна на историята във филма „Войната на буквите“ /22 май/

Снимка

 

В навечерието на Националния празник в чест на светите братя Методий и Кирил, славянобългарската азбука, просвета и култура – на 22 май 2024 г. в Енорийския център при столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе поредната открита беседа, част от просветния цикъл, който се реализира в Енорийския му център. Темата на предстоящата лекция е “СВ. БРАТЯ, СВЕЩЕНИТЕ БУКВИ И АНТИПРАВОСЛАВНАТА ПОДМЯНА НА ИСТОРИЯТА ВЪВ ФИЛМА “ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ””.

Беседата ще проведе д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център и ЦРИК “Св. св. Кирил и Методий” при едноименния храм и катехизатор на курсистите по Православие в духовно-просветната програма на храма, която без прекъсване се осъществява от 2005 г. насам.

Д-р Панайотова ще обърне внимание върху същината на светото Кирило-Методиево дело, върху ролята на Православието, глаголицата и кирилицата в духовното изграждане на християнска България и редица други европейски държави. Лекторката ще набележи основните завоевания, които дължим на св. Братя и техните ученици, положили основите на нашата православна култура, образование и идентичност. Ще бъде подложен на критичен анализ филмът “Войната на буквите”, който влиза в пълно противоречие с държавната ни и църковна история като драстично засяга религиозните чувства на православните християни у нас. Водещата ще разясни защо са абсурдни филмовите внушения за възникване на българските букви преди IX век, за “безличност” и “слабост” в управлението на свети цар Петър Български, за магичност вместо свещеност на нашата азбука. Ще бъде разгледана и проблематиката, свързана с богомилството, представено във филма като идеал за духовност, противопоставян на “институционалната църква”. Опитите за поддържане на езичеството, магията и окултизма и за пропагандиране на различни ереси за сметка на чистата православна вяра съпътстват Църквата още от I век, така ще бъде и до свършека на света. Важно е къде заставаме ние в своя избор на вероизповедание, морал, ценности и принадлежност. Въпросите са много сериозни и предполагат задълбочена дискусия, в която присъстващите ще могат да изразят своите позиции и мнения, както и да отправят към водещата различни питания по темата.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!
22 май (сряда) 2024 г.
Начало: 18,30 ч.
Енорийска лекционна зала, ет. 1
ВХОД СВОБОДЕН
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
За повече информация:
Адрес: ул. „Г. Вашингтон” 47, гр. София
Моб. 0878 44 54 57
Е-мейл: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg
Уеб сайт: www.symvol.org

18.05.2024_12:10 | Източник: Българска патриаршия 17.05.2024 18:09 |
Автор: Софийска митрополия