ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
Events on 31 окт. 2023 - вторник
Events on 02 ное. 2023 - четвъртък
Events on 07 ное. 2023 - вторник
Events on 10 ное. 2023 - петък
Events on 13 ное. 2023 - понеделник
Events on 15 ное. 2023 - сряда
Events on 16 ное. 2023 - четвъртък
Events on 17 ное. 2023 - петък
Events on 18 ное. 2023 - събота
Events on 22 ное. 2023 - сряда
Events on 24 ное. 2023 - петък
Events on 30 ное. 2023 - четвъртък
Events on 01 дек. 2023 - петък

Новини от православния Свят

Света литургия зарадва българите в Женева

Снимка

Православните българи от Женева и този месец имаха Божието благословение да се съберат на неделно богослужение в своя град. На 19 ноември в българската православна църковна община „Рождество Богородично“ беше отслужена света литургия от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, който пристигна за целта от гр. Берлин, Германия. Той с любов ни обгрижва и наставлява в православната вяра и духовния живот. След светата литургия отец Юлиян произнесе прочуствена и много поучителна проповед. Той се спря на три евангелски откъса, като ни провокира да размишляваме за истинските ценности на живота. Поради сравнително редките ни срещи отецът сега проповядва върху следните притчи: за богаташа и бедния Лазар, за добрия самарянин и за безумия богаташ. Така той се постара не само да ни насочи вниманието към евангелските четива в неделите, когато не сме били заедно с него, но и както винаги ни насърчи да се задълбочим в нашето духовното израстване.

Снимка

Църковният ни хор, воден от опитната диригентка Станислава Нанкова, отново ни помогна да преживеем по-дълбоко тайнството на светата евхаристия.

Следващото богослужение в нашата БПЦО ще е в навечерието на Рождество Христово. Очакваме отец Юлиян Ангелов с Божия помощ да отслужи света литургия на 16 декември, събота, в град Веве, а на 17 декември, нeделя, в Женева. Ще се радваме тогава в Женева да служи също Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

22.11.2023_23:01 | Източник: Двери на Православието 22.11.2023 |
Автор: БПЦО “Рождество Богородично” – Женева

Беше отворена руската църква в София

Снимка

Днес малко преди 10 ч. руската църква в София беше отворена за богомолци, след като стоя затворена месец и половина. Храмът беше заключен от руското посолство след като служещите в „Св. Николай“ клирици на Московска патриаршия бяха експулсирани от страната ни заради подозрения в шпионаж.
 
Първото богослужение в руската църква след отварянето ѝ беше молебен, извършен от новия предстоятел на храма прот. Владимир Тишчук, който пристигна в София от Виена (тук). В съслужение с него бяха българските свещеници, назначени там от Негово Светейшество патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит.

В храма днес пристигнаха руската посланичка Елеонора Митрофанова, Румен Петков от АБВ, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, както и други общественици, подкрепящи руската църковна политика у нас.

Собствеността на храма беше главната тема на журналистическите въпроси към посланик Митрофанова. „Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом – това е бивше царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме – всички документи от самото начало на създаването на тази църква“, заяви тя. На въпрос за разследването на българската прокуратура относно собствеността на руската църква, Митрофанова отговори: „Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата. Знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има четири тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим“.

Имаше и политически реакции на отварянето на църквата и на коментарите на Елеонора Митрофанова. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи поведението на руската посланичка, като „имперски стил на действие“, който е неприемлив. „Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда“, заяви Пеевски.

Той повтори искането на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, направено на 1 ноември (тук) „министърът на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес“, категоричен беше Делян Пеевски.

Църковни наблюдатели обаче изказват съмнение, че изразената на думи решимост на политиците да бъде заведено съдебно дело за собствеността на храма едва ли ще доведе до конкретни действия. Първото заявление на Сарафов беше направено преди десет дни и от тогава няма никакво развитие по случая.

Снимка: dir.bg

11.11.2023_09:00 | Източник: Двери на Православието 10.11.2023 |
Автор: Двери на Православието

Руската църква в София може да бъде отворена в петък

Снимка

От Софийска митрополия потвърдиха появилата се по-рано днес в медиите информация, че на 10 ноември, петък, руската църква „Св. Николай Мирликийски“ в София отново ще бъде отворена. В епархийската канцелария нямат информация дали новият руски свещеник прот. Владимир Тишчук ще бъде посрещнат от българските църковни власти.
 
Новият предстоятел на подворието, о. Владимир Тишчук, беше назначен на тази длъжност от Руския патриарх Кирил. Досега е служил като клирик на Виенската и Австрийска епархия на Московска патриаршия.
 
Той ще заеме мястото на изгонения от българските власти досегашен предстоятел на руската църква архим. Васиан (Змеев).
 
Прот. Владимир Тишчук идва след сериозен скандал с обвинението в шпионаж на досегашния предстоятел на подворието и още двама служители в него. Веднага след това последва заключването на храма от страна на руското посолство в София и на дневен ред излезе въпросът за собствеността на храма. След като руското посолство представи нотариален акт, и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държава и за отмяна на издадения нотариален акт.


09.11.2023_09:45 | Източник: Двери на Православието 08.11.2023 |
Автор: Двери на Православието

Първо българо-румънско военно-църковно честване в международното почетно гробище „Мирча Стари“

Снимка

 
На 4 ноември, Архангелова Задушница, за първи път в международното почетно гробище „Мирча Стари“, край община Мирча Вода, окръг Констанца бе извършено българо-румънско военно-църковно честване. Първоначално прот. Кирил Синев, представител на Българска Патриаршия в гр. Букурещ, в съслужение с румънски свещенослужители от Архиепископията на Томи (Констанца), отслужи панихида за погребаните български, румънски, руски и немски воини. Слова произнесоха Н. Пр. Радко Влайков, посланик на Република България в Румъния, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ – Варна, подп. Йон Илие, командир на 345-ти артилерийски батальон „Томис”. В честването взеха участие също полковник Любомир Родопски, аташе по отбраната на България, капитан Росен Маджаров, помощник на аташето по отбраната, Радослав Симеонов, гл. експерт от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерството на отбраната, Джордже Йонашку, кмет на с. Мирча вода, курсанти от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, военнослужещи от Сухопътните сили на Румъния.

В знак на почит бяха поднесени венци и цветя.

По думите на Радослав Симеонов в международното почетно военно гробище „Мирча Стари“ са погребани около 200 български офицери и войници загинали в боевете, които Трета българска армия води край Кобадин по време на Първата световна война през 1916 г.

Текст: Прот. Кирил Синев

08.11.2023_21:41 | Източник: Българска патриаршия 08.11.2023 13:58 |
Автор: Българска патриаршия

Съслужение на македонски, български и гръцки йерарси в Прилеп

Снимка

В църквата „Св. Благовещение“ в Прилеп йерарси от три балкански държави отслужиха съвместна св. Литургия по покана на Преспанско-Пелагонийски митрополит Петър от Православната църква в Северна Македония. Празничната литургия на 5 ноември, в деня на св. апостол Яков, брат Господен, беше отслужена от митр. Петър, Старозагорски митрополит Киприан и бившия митрополит на Арта Игнатий от Гръцката църква.

„От светата Чаша се причастиха всички заедно: и грък, и българин, и македонец. За Христос не е важна националността, а любовта между хората“, каза архиерейският наместник на Прилеп о. Влатко Ристески.

Снимка

Македонски медии наричат съслужението „историческо“, защото „за първи път от 170 години в Прилеп служи гръцки владика и за първи път от 70 години – български“.

Снимка

Ден по-рано, на Архангелова задушница, в църквата „Св. Георги“ в с. Цапари е била отслужена заупокойна панихида от митр. Киприан и митр. Петър „в памет на българските воини, загинали и погребани на територията на днешна република Северна Македония“, се казва в съобщение на българското Министерство на отбраната. Официална българска делегация на Министерството на отбраната, водена от зам.-министър Атанас Запрянов, е поднесла в този ден цветя и венци на българското военно гробище в с. Цапари, общ. Битоля, където са погребани над двеста български войници.

07.11.2023_11:30 | Източник: Двери на Православието 06.11.2023 |
Автор: Двери на Православието

Протопсалтът Григорий Дараваноглу ще гостува в София /от 10 до 12 ноември/

Снимка

От 10 до 12 ноември в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ ще се проведе среща с един от най-изтъкнатите съвременни изпълнители на едногласна църковна византийска музика г-н Григорий Дараваноглу.
 
Григорий Дараваноглу е протопсалт и хормайстор в областта на източноцърковното пеене с международна известност. Той гостува у нас по покана на Никола Антонов, ръководител на школата по източно пеене към храм „Рождество Христово“ в София. Това не е първото му посещение тук. Г-н Дараваноглу обича България и българския народ, от години гостува на школата по източно пеене и винаги откликва с радост на поканата да сподели опита и знанията си с любителите на църковното пеене у нас. Тази година срещата ще се проведе в концертната зала на Софийската духовна семинария и ще бъде посветена на един от най-изтъкнатите майстори на цариградската псалтикийна традиция от 20 в. – Трасивул Станица (1910-1987), вдъхновител на поколения певци, учители и изследователи в областта на едногласната православна музика по целия свят. Събитието включва беседи с практическа част и богослужение с участието на ученици от Софийската духовна семинария и от школата по пеене на Никола Антонов.

Григорий Дараваноглу е роден в Истанбул. Прави първите си стъпки във Вселенската патриаршия с учителите по църковна музика Василий Николаидис и Елевтерий Георгиадис. Първата му официална енория е храмът „Св. Николай“ в истанбулския квартал „Нихори“ (Неохорион, на турски Йеникьой). През 1978 г. заминава за САЩ. Там преподава византийска музика на младежи, създава и ръководи хор от гръцки студенти в университета Браун, а след това и в Харвард. Осъществява множество концерти в различни американски православни общини, а през 1982 г. се завръща в Гърция, където живее и сега.

Гостува и изпълнява песнопения в Йерусалимската патриаршия, в Канада, Великобритания, Италия, Кипър и др. Днес е протопсалт в храма „Св. Николай“ в Пирея. Основател и хормайстор е на византийски хор, който носи неговото име. Ръководи и хора на дружеството на константинополските гърци. Освен църковна музика той изпълнява и традиционни гръцки народни песни и ребетико. Известно е плодотворното му сътрудничество с прочутия гръцки певец Йоргос Даларас.

07.11.2023_11:19 | Източник: Двери на Православието 06.11.2023 |
Автор: Двери на Православието

Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон даде начало на дарителска кампания за изграждане на православен храм

Снимка

 
Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон даде начало на дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на български православен храм в английската столица. В началото на 90-те години със съдействие на българската държава на територията на Посолството ни в Лондон е предоставено това помещение, използвано за гараж, който е преустроен за нуждите на Българката православна църква в малък параклис, който трябва да служи за духовен дом на стотици хиляди българи, в голямата си част православни християни. Години наред помещението се оказва крайно недостатъчно и по големи празници богослужението се изнася в двора, където могат да се съберат всички вярващи.

След дълги разговори със съдействието на посланик Марин Райков и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Министерството на външните работи на Република България предостави още две помещения за разширяване на параклиса и обособяването му в православен български храм. Двамата са основните двигатели за това този проект да получи подкрепата на Българската православна църква и Министерството на външните работи на Република България. Посланик Марин Райков обобщи целите на кампанията така: „Трудно е да се даде точна оценка на необходимите средства, но нашето разбиране е, че събраните до този момент 400 хиляди, практически дадени от държавата, плюс тези десетки хиляди, събрани от енориашите, възлизат горе-долу на почти половината от необходимите средства за финализиране на този проект“. Министерският съвет на Република България отпусна сумата от 800 000 лева. Тя обаче няма да бъде достатъчна, тъй като за изпълнението на проекта са нужни около 1 000 000 паунда. „Съществува и друга инициатива за изграждане на храм в Лондон, която от години представя кампания за събиране на средства от частни лица, която, за съжаление, не е дала резултат. За разлика от това, ние стартираме на 7 ноември строителните дейности и това е ясното доказателство, че кампанията на Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, която стопанисва параклиса в българското посолство, е единствената на Острова, която реално работи за изграждането на български храм. Гарантира, че събраните средства ще се използват стриктно за тази цел при строга отчетност. Поради това апелираме хората да бъдат внимателни, на кого даряват“, каза митрополит Антоний.

На представянето на проекта за реконструкция присъстваха десетки българи, които живеят, работят и учат в английската столица. Той е на италианския архитект Карло Буги и е издържан в класически стил, в традицията на българските средновековни храмове в Плиска, Преслав и Сердика. Проектът предвижда вътрешен купол, който е основен белег на православната архитектура. В пространството на храма ще има колонади и мраморен иконостас, декорация с мозайки и стенописи. Около купола на втория етаж ще се изгради пространство за библиотека и неделно училище за деца. Към реализирането на проекта се тръгва след продължила близо година процедура на одобрение на проекта за промени в сградата, която е историческа ценност и неразделна част от класическата архитектура на историческия квартал Кенсингтън, на метри от Роял Албърт хол, в сърцето на Лондон. Нов вход откъм главната улица ще направи храма достъпен за всички поклонници и гости на града, включително и за хора с увреждания.

Над него ще има кръгъл витражен прозорец, а православен кръст ще отбелязва първия български храм в Обединеното кралство. Очаква се строителните и довършителните дейности да продължат между 6 месеца и година. Докато тече ремонтът, православните християни ще могат да присъства на български служби в гръцката църква „Св. Пантелеймон“ в Хароу, Северен Лондон, както и в храм „Св. архангел Михаил и всички ангели“ близо до Рочестър, Кент. Дарения могат да бъдат направени директно през сайта на българската църква в Лондон, чрез банковата сметка на църковното настоятелство или чрез PayPal.

05.11.2023_13:51 | Източник: Българска патриаршия 05.11.2023 18:06 |
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия

Митрополит Антоний отбеляза в Берлин 10-та годишнина от каноническия си избор

Снимка

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний организира в Берлин чествания по повод 10-та годишнина от избора му за епархийски архиерей. Каноническият избор на митрополит Антоний се състои на 27 октомври 2013 г. (тук), но честванията тази година в Берлин се проведоха на 28 и 29 октомври. Митрополити, епископи и свещеници от БПЦ, както и гости от чужбина се събраха в митрополитския център. В началото на пребиваването си в Берлин архиереите посетиха Негово Превъзходителство Григор Порожанов, посланик на Р. България в Германия. Като част от културната програма на посещението, домакинът покани своите гости в известния музей „Боде“, който е част от берлинския архитектурен ансамбъл „Музеен остров“, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Снимка

На 28 октомври в българския катедрален храм „Св. цар Борис“ беше отслужена Възкресна вечерня, оглавена от Пловдивския митрополит Николай. От България за храма беше донесена като дар частица от мощите на св. патриарх Евтимий Търновски.

На празничната съборна св. Литургия на 29 октомври дойдоха представители от всички български общини в Германия, като особено многобройна беше общината от Хамбург. По време на богослужението бяха извършени две ръкоположения. Николай Георгиев беше ръкоположен за дякон, който ще служи в Българската църковна община в Барселона заедно с о. Авенир. А дякон Райко Синев беше ръкоположен за свещеник и ще служи в Българската църковна община в Щутгарт.

Снимка

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи поздравление към митр. Антоний по повод годишнината от каноническия му избор. То беше прочетено по време на празничното богослужение от главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим. В него патриарх Неофит изразява своето одобрение на активната дейност на младия митрополит. „Радостни сме и сме удовлетворени, че във Ваше лице преди десетилетие придобихме усърден и всеотдаен съработник на Божията нива, енергичен в служението и изпълнен с воля и апостолско дръзновение събрат, който не пести силите си, нито своето време в грижата за повереното му от Христа Спасителя паство, както и в съвместната ни работа като Свети Синод и Свещеноначалие на светата ни Църква.

През тези десет години от Вашия избор засвидетелствахте пред Бога и Неговия народ похвална ревност в укрепването и въздигането на поверената Ви епархия. Появиха се нови църковни общини, осветиха се нови храмове, увеличиха се свещенослужителите и монашестващите, приобщени към Православната ни църква бяха християни от други народности, а равнището на духовния и църковен живот в епархията е на завидна висота“.

Снимка

Негово Светейшество отбелязва плодотворната дейност на митрополит Антоний в сътрудничеството „със сестрите – православни църкви по места, с Римокатолическата църква и другите християнски изповедания на европейския континент, както и с държавните и обществените институции на страните от Западна и Централна Европа, където функционират нашите православни църковни общини“.

В заключение Негово Светейшество насърчава митрополита с думите „Дерзайте, Високопреосвещени владико, и занапред в архипастирското служение, в подражанието си на Пастира на пастирите – Господ Иисус Христос, Който е нашият вечен и неизменен образец в това служение“.

При възкачването си на митрополитския престол на Западно- и Средноевропейска епархия през 2013 г. митрополит Антоний е най-младият епархийски архиерей сред събратята си. Поставя си за цел укрепването на българските църковни общини в Европа, като пътува много и участва активно в решаването на текущите проблеми. Сред приоритетите му са намирането на места за извършване на богослуженията за българите и осигуряване на свещенослужители в църковните общини.

Снимка

За тези десет години са ръкоположени 11 свещеници и дякони, още шест свещеници са привлечени от други епархии на БПЦ. Днес митрополията има 43 общини и мисии на територията на цяла Европа. В периода 2013-2023 г. са изградени, придобити и ремонтирани храмовете: в Берлин (основен ремонт на храма и изграждане на Енорийски център), Виена, Хага, Хамбург, Щутгарт, Будапеща, Лондон.

Създават се нови църковни общини в Лайпциг, Женева, Цюрих, Люксембург, Кьолн-Брюл, мисия в Хаселт, мисия в Памплона, мисия в Кент, мисия в Нетуно и Анцио, в Колеферо, в Неапол, в Малага, в Монреал (Сицилия) и в Калабрия.

Сред приоритетните дейности на Западно- и Средноевропейската митрополия се утвърждава просветната дейност сред българите, живеещи далече от родината. Митрополитът установява плодотворни връзки с българските училища в чужбина и работи активно с тях за провеждане на религиозна просвета сред техните ученици, издава и разпространява учебни пособия. Организира обучителни семинари в Троянския и Бачковския манастир за българските учители в чужбина и участва в различни техни дейности.

Не са малко и трудностите пред служението на митрополит Антоний в една епархия, разположена на голяма територия, която обгрижва основно емигранти, живеещи по различни причини далече от родината. Епархията не разполага със собствени храмове, затова се полагат усилия да се придобият такива или да се договаря с местните църковни общности; трудно се намират свещеници, които се съгласяват да служат зад граница; църковните общности се организират и поддържат от миряните, много често това изисква интензивна комуникация с владиката и свещеника за извършването на богослужения. Всичко това прави живота на епархията ни в Западна и Централна Европа специфичен, а служението на епархийския архиерей натоварено с много предизвикателства.

29.10.2023_22:54 | Източник: Двери на Православието 29.10.2023 |
Автор: Двери на Православието

Честваме преп. Теофана (царица Теодора Българска) /28 октомври/

Снимка

 

През февруари 2022 г. Румънската църква взе решение да канонизира благочестивата Теофана Басараб. Нейната памет се почитана на 28 октомври.
 
Теофана е монашеското име на българската царица Теодора, първата съпруга на цар Йоан Александър, за която той се жени, още докато е деспот в Ловеч през 1323 г. Тя била дъщеря на влашкия воевода Иванко I Басараб, а рожденото ѝ име било Брайда. Образованата княгиня приема владетелското име Теодора, свързвано през Средновековието с двете известни византийски императрици – Теодора, съпругата на имп. Юстиниан Велики, и имп. Теодора, майка на имп. Михаил III, възстановила иконопочитанието през 843 г. В Ловеч Теодора покровителства културата, създава център за преписване на светогорски ръкописи на старобългарски език, като много от тях се разпространяват в цяла Източна Европа.
 
Публикуваме тропар и кондак на български на св. Теофана Българска:
 
Тропар, глас 5
 
Всички с любов и усърдие достойно да почетем днес преподобната Теофана, избрана басарабска потомка и славна българска владетелка, която прие ангелски образ, дълго време се подвизава в пост и бдения и чудно просия чрез светия си живот.
 
Кондак, глас 8. Подобен: Взбранной воеводе
 
Преподобна Теофана, потомка на басарабски род и царица на България, отхвърли суетната слава, претърпя безчет беди и скърби и се посвети ня тежкия подвиг на отшелничеството; нека я прославим, като ѝ пеем: радвай се, майко преславна!
 
За житието на св. Теофана – тук


28.10.2023_07:22 | Източник: Двери на Православието 27.10.2023 |
Автор: Двери на Православието

Българската църква в Лондон може да бъде завършена до една година

Снимка

Интервю на прот. Добромир Димитров, енорийски свещеник на Българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, за вестника на българската общност там „БГ БЕН“. О. Добромир е енорийски свещеник в Лондон от 3.12.2021 г. Във Великобритания е от 2014 г., където пристига за специализация в университета Оксфорд, но остава да служи и работи тук. През 2017 г., с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, създава Православната българска мисия „Св. Константин и Елена“ в графство Кент.

Интервюто е за реконструирането на параклиса „Св. Йоан Рилски“ в двора на българското посолство в Лондон. По този повод на 4 ноември стартира кампания за набиране на средства за преустройство на параклиса, за която в столицата на Великобритания пристига митр. Антоний. На 5 октомври той оглави св. Литургия за храмовия празник на българската църковна общност в английската столица.

– Отец Добромир, одобрен ли е вече проектът за изграждане на българската църква в Лондон и какво предвижда той?

– Слава Богу, след едногодишна активна работа с архитекти и два пъти кандидатстване пред общината в Уестминстър, на 28 септември получихме пълно разрешително за строеж след тежка процедура, тъй като сградата, в която искаме да изградим църквата, попада в тъй наречените обекти с културно-историческо значение. Проектът предвижда разширяване на цялостното пространство с обединяване на две помещения, обединяване на първи и втори етаж, за да се получи височина за купол, изграждане на нов покрив и два нови изхода.

– Новата църква в какъв архитектурен стил ще бъде решена – съвременен или ще носи елементи на древните ни български класически църкви?

– Стилът на църквата ще е класически, в традицията на средновековните български църкви в Плиска, Преслав, Сердика, Велико Търново, които са повлияни от византийската традиция, а тази традиция идва от Рим.

Снимка

Сметнахме, че това е и най-подходящо, тъй като и сградата в кв. „Кенсингтън“ е класическа, а поради това изграждане на църква във възрожденски стил, който е толкова разпространен в България, би било неподходящо. Що се отнася до екстериора на сградата, то, за съжаление, сме ограничени да извършим големи промени, но се преборихме с общината за откриване на нов вход на фасадата на сградата откъм улицата, водеща към Роял Албърт Хол, изграждане на кръгъл витражен прозорец над входа, православен кръст над самата сграда.

Що се отнася до вътрешното пространство, то там защитихме нуждата от пълни промени за изискванията на православното богослужение. Следователно в интериора ще бъдат изградени всички архитектурни елементи на православния храм: притвор, наос (основно помещение за вярващите; бел. ред.), олтар, купол с колонади и мраморен иконостас с икони, украсени с мозайка, под и купол. Около купола (на втори етаж) предвиждаме помещение за деца и библиотека.

– След броени дни ще стартирате нова кампания за набиране на средства за самата реконструкция и разширяване на българския православен храм в Лондон, който се намира в сградата на Посолството на Република България. Само от дарения ли се набират необходимите средства за изграждането на българската църква?

– Средствата за изграждането на църквата се набират главно от дарения, но получихме и радостната новина, че Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет на Република България ще ни отпусне сумата от 400 000 евро. Трябва да заявя, че тази сума няма да бъде достатъчна, тъй като за изпълнението на проекта са ни нужни около 1 000 000 паунда. Поради това ще се обърнем към българската общност във Великобритания за помощ, за да осъществим това общо дело, чакащо вече тридесет години. Нека да напомним, че ние сме единствените православни християни без храм не само в Лондон, но и в цяла Великобритания, за разлика от гърци, румънци, руснаци, сърби, грузинци и македонци, които имат десетки. Ние имаме едно скромно параклисче, бивша конюшня, което днес е невъзможно да събере нуждаещите се от духовно обгрижване българи на неделно богослужение или празник.

– Миналата година също имаше кампания за набиране на средства, която се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Отзоваха ли се дарители?

– Тази кампания беше успешна, тъй като тя ни даде старт да наемем добър архитект, който да изработи архитектурния дизайн и да подготви нужните административни документи, чрез които кандидатствахме пред общината в Уестминстър. Заплатихме и задължителните такси за разглеждането и одобрението на документите. За месеците, докато течеше кампанията, църковното настоятелство събра около 20 000 паунда както от българските християни, идващи в храма, така и от някои по-заможни българи родолюбци. Организирахме и pay-pal кампания във Фейсбук, чрез която получихме средства от българи в Европа и родината. Това изключително ни помогна, за да извървим тези първи трудни стъпки. Без тези средства одобрените проекти не биха били възможни, за което дълбоко благодарим от името на цялата българска общност във Великобритания. Ние ще се молим за тях и техните семейства.

– Кога най-рано може да бъде изграден новият български храм в Лондон и това ще подобри ли църковния живот на българите в Англия?

– Много се надявам храмът да бъде завършен в рамките на една година от началото на реконструкцията. Това е жизненоважно за нашата мисия, тъй като ние нямаме друго помещение. Разбира се, докато тече ремонтът, ще служим в гръцката църква „Св. Пантелеймон“ в Хароу, Северен Лондон, която чрез ходатайството на епархийския ни митрополит Антоний беше измолена от архиепископа за Великобритания Никита (Вселенска патриаршия). Също така ще провеждаме богослужения и в храм „Св. архангел Михаил и всички ангели“ близо до Рочестър, Кент, която наемаме за богослужение от Англиканската църква.

– Освен на събитието, което организирате на 4 ноември от 18:30 ч. в салона на българското посолство в Лондон, как желаещите да дарят могат да го направят?

– Всеки е добре дошъл на това събитие и отправям покана до всички чрез Вашата медия.

Кампанията на 4 ноември ще бъде открита от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Негово Превъзходителство посланик Марин Райков в салона на посолството ни в Лондон, които бяха и основни двигатели този проект да получи подкрепата на Българската православна църква и Министерството на външните работи на Република България.

Що се отнася до даренията, желаещите да помогнат за това общобългарско дело могат да го направят чрез банковата сметка на църковното настоятелство, която се намира на интернет-сайта на българската църква „Св. Йоан Рилски“, Лондон. Там има и банер PayPal, който осигурява лесен достъп.

Също така искам да информирам дарителите, че сме регистрирани по Gift Aid, което означава, че предоставените от тях даренията могат да бъдат приспаднати от данъците, които всеки работещ плаща във Великобритания. Разбира се, отново ще стартираме и дарителска кампанията по социалните мрежи и електронните медии.

– Предвиждат ли се подобни инициативи и за изграждане на български храмове в други части на Англия?

– Доколкото ми е известно, съществува и друга инициатива за изграждане на храм в Лондон, която от години извършва кампания за събиране на средства от частни лица, които, за съжаление, не достигат до Българската православна църква. Поради това ясно заявяваме, че кампанията на Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, която стопанисва параклиса в българското посолство, е единствената на Острова, която цели изграждането на български храм, и събраните средства ще се използват стриктно за тази цел при строга отчетност. Поради това апелираме хората да бъдат внимателни, на кого даряват.

Дарителска сметка за преустройство на българския храм в Лондон:

THE BULGARIAN ORTHODOX COMMUNITY OF ST JOHN OF RILA IN LONDON

Lloyds Bank

Sort Code 30-96-26

Account Number 80397868

IBAN: GB27LOYD30962680397868

BIC: LOYDGB21446

25.10.2023_10:29 | Източник: Двери на Православието 24.10.2023 |
Автор: В-к „БГ БЕН“ – Великобритания