08 декември 2016 19:07Неврокопска митрополия

Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия

На 26 ноември, когато честваме паметта на св. Стилиян Пафлагонийски, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи празнична св. Литургия в храм „Рождество Богородично“, гр. Симитли. Кръщелният параклис към храма е посветен на св. Стилиян и град Симитли винаги отбелязва тържествено празника на светеца. В края на св. Литургия, Неврокопският митрополит връчи офикия „иконом“ на отец Спас Веселински, председател на храма. Новият свещеноиконом е роден през 1968 г. в гр. Благоевград. През 1995 г. завършва БФ на Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Ръкоположен е за дякон на 1 април 2001 г. в с. Черниче, а за свещеник – на 4 август 2001 г. в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк. Георги“ от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. През 2009 г. е отличен с офикия „протойерей“ от митрополит Натанаил. От 10 юни 1994 г. до сега изпълнява длъжността финансов ревизор към Неврокопска света митрополия.

В празничния неделен ден на 4 декември 2016 г., град Сандански стана център на няколко радостни събития. Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Литургия в храм „Св. вмчк. Георги“, гр. Сандански, и извърши обновяване на св. престол, ръкоположи нов свещеник и нов дякон, и връчи офикия „иконом“.

Заедно с Високопреосвещения митрополит съслужиха: ик. Янко Русков, архиерейски наместник на Разложка духовна околия, прот. Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, свещ. Йордан Аврамов, председател на храм

Св. вмчк. Георги“ в гр. Сандански, храмовото духовенство и други свещеници от епархията, дяконите Филип Михайлов, Антон Ангелов и Христо Паланков.

По време на св. Литургия Негово Високопреосвещенство извърши две ръкоположения. Първо, Неврокопският митрополит ръкоположи за свещеник дякон Антон Ангелов, родом от с. Полето, който е завършил редовния курс на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Новият свещеник ще изпълнява своето бъдещо пастирско служение в Санданска духовна околия.

След това за дякон беше ръкоположен Георги Кацаров, родом от с. Баня. Георги Иванов Кацаров е роден през 1984 г., а през 2007 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София. Дякон Георги е бил няколко години служител в канцеларията на архиерейското наместничество в гр. Разлог, в Православния информационен център в гр. Благоевград, преподавател по предмет «Религия» в град Сандански и е участвал като преподавател и възпитател по време на детските летни лагери в Хаджидимовския манастир «Св. вмчк. Георги».

Преди ръкоположенията митрополит Серафим произнесе кратко слово, в което изясни същността и отговорността на дяконското и свещеническото служение.

В края на празничната св. Литургия Негово Високопреосвещенство даде офикия „иконом“ на архиерейския наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев. Новият свещеноиконом е роден през 1975 г. в гр. Сандански. Завършил е Софийската духовна семинария през 1994 г., а през 2001 г. завършва и БФ на СУ „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за дякон и свещеник през 1996 г. от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. През 2007 г. е отличен с офикия „протойерей“ от митрополит Натанаил. От 11 август 2014 г. е назначен за архиерейски наместник на Санданска духовна околия.

Множество хора се стекоха в храма да присъстват на богослужението и да се присъединят в радостта на новоръкоположените дякон и свещеник.

Песнопенията по време на утренята и св. Литургия изпълни митрополитският хор „Йеромонах Неофит Рилски” под ръководството на проф. Й. Папахронис.

© Неврокопска св. митрополия

Снимки

Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия Нови ръкоположения и офикии в Неврокопска епархия