21 декември 2016 18:55Българска Патриаршия

Интронизация на Старозагорския митрополит Киприан

На 17 декември 2016 г. (събота) Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, след като влезе в пределите на богодаруваната му Старозагорска епархия (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222079) и се поклони в храм „Св. Богородица“ в родния си град Казанлък (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222138), тържествено бе посрещнат в престолния си град Стара Загора.

На площада пред катедрален храм „Св. вмчк Димитрий“ той бе очакван от многобройно свещенство воглаве с протосингела на Старозагорска митрополия архим. Богослов, старшия епархийски съветник ставр. ик. Емилиян Димов и председателя на катедралния храм ставр. ик. Петър Радев.

Епархийският архиерей бе посрещнат и облечен с епископските атрибути: мантия, омофор, митра, жезъл и му бе подаден напрестолен кръст. След това митрополит Киприан, заедно с придружаващите го Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний – пратеник на Св. Синод за интронизацията и въдворяването, и Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, се изкачиха на специален подиум, където бяха произнесени първите тържествени слова по случай интронизацията в митрополитския център Стара Загора.

Първо бе словото на новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан, в което той отбеляза: „На всички епархиоти, пастири, общественици от всички нива на държавното управление на епархийския ни център, дошли да посрещнат и приветстват новопристигащия канонически архиерей на Богоспасаемата Старозагорска епархия с ласката на сърдечността и радостта, отправям топла благодарност, приветствам ги с отеческа любов и гореща молитва. И тъй, идвам при вас, мои обични братя и сестри, като малък Христов апостол, за да бъда Ваш слуга, наставник и попечител. По примера на светите апостоли, чиито приемници сме днес архиереите, моето първо приветствие и молитвено благопожелание към вас е да имате благодат и мир от Бога нашего Господа Иисуса Христа /Рим. 1:7; Тит 1:4/. Като израз на обич и благодарност това благовестие ще е първенствуващо за мен като ваш архиерей и съработник в обществения живот на нашата епархия“ (вижте пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222136 ).

Изразител на всеобщата радост от пристигането на новия правоправещ Старозагорски митрополит в поверената му епархия бе ставр. ик. Емилиян Димов, който от името на Епархийския съвет на Старозагорска епархия приветства митрополит Киприан така: „Встъпването Ви на тази катедра ни е събрало на това мило и затрогващо до сълзи тържество, което пък е израз на безпределна искрена народна обич към Вас, придружена от най-съкровени, чисти и светли надежди за утрешния ден. Нека този ден бъде благословен, паметен и ползотворен за народа и Църквата ни. Ваше Високопреосвещенство, както сам виждате и чувствате, всички Ви посрещаме и приемаме с голяма обич и нескривана радост, които се четат по лицата на всички, за да зарадваме най-напред Вас и да Ви дадем да се почувствате, като „у своя си”, като у дома си, като между истински и винаги верни духовни чеда“ (вижте пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222262).

След словата патриаршеският протодякон Александър Нешев възвести многолетствие за новоизбрания и интронизиран Старозагорски митрополит, който впоследствие бе поздравен от множество официални представители на държавната и общинската власт, както и от свои епархиоти.

В храм „Св. вмчк Димитрий“ митрополит Киприан възглави благодарствен молебен, застанал на орлец върху подиум в центъра на храма – символ на епископската власт.

Последва отслужването на утренята в навечерието на възкресната св. Литургия на 18 декември.

След това митрополит Киприан тържествено зае своето място на архиерейския трон и отправи второ обръщение към всички присъстващи, в което подчерта светлата си радост от избирането му за митрополит на родната му епархия, както и голямата си благодарност към Бога за това, че в този тържествен миг го съпътства неподправената любов на клира и миряните на Старозагорска епархия. Митрополит Киприан благодари за братската подкрепа на двамата архиереи – митрополит Антоний и епископ Арсений, които също са родени и израстнали в Старозагорска епархия и затова съучастието им в тържествата е особено символично и братолюбиво, като същевременно е залог и за бъдещо ползотворно съработничество в общото служение на Църквата и православния ни народ.

В края на всерадостната и празнична вечер Старозагорският митрополит Киприан даде своето архипастирско благословение на многобройното събрание от вярващи, дошли да го припознаят, почетат и приветстват като свой епархийски архиерей, като нов митрополит на БПЦ и на съборната Православна църква.

Митрополит Киприан отново прие многобройни поздравления от събралите се в катедралния храм официални гости, духовенство и миряни, които му благопожелаха благодатно и ревностно служение, многоплодни успехи в общите му трудове със Светейшия Български патриарх и Св. Синод, изобилие на сили и богоугодни постижения за благопреуспяването на Старозагорска епархия и за спасението на всички!

Присъстващите бяха поканени да се включат в архиерейската св. Литургия на следващия ден, когато щеше да се състои и въдворяването на митрополит Киприан – като завършек на встъпването в правомощията му на епархийски митрополит на Старозагорска епархия.

Текст и фоторепортаж: Десислава Панайотова

Снимки

Интронизация на Старозагорския митрополит КиприанИнтронизация на Старозагорския митрополит КиприанМитр. Киприан пристига за интронизацията си в Стара Загора - 17.12.2016 г.Обличане на епископската мантияПодаване на епископския омофорПодаване на епископския омофорИнтронизация на Старозагорския митрополит КиприанМитр. Антоний, ставр. ик. Емилиян Димов и протод. Александър НешевСтарозагорският митр. КиприанПатриаршеският хор с диригент доц. Димитър ДимитровИнтронизация на Старозагорския митрополит КиприанВстъпителното слово на Старозагорски митр. Киприан - 17. 12. 2016 г.Старозагорско свещенствоПриветствие към Старозагорския митр. Киприан от ставр. ик. Емилиян ДимовПредставителите на общинските и държавните властиИнтронизация на Старозагорския митрополит КиприанПоздравления към интронизирания Старозагорски митр. КиприанПоздравления към интронизирания Старозагорски митр. КиприанСтарозагорският митр. Киприан отива към катедралния храм "Св. вмчк Димитрий"Старозагорският митр. Киприан отива към катедралния храм "Св. вмчк Димитър"Храм "Св. вмчк Димитър" - Стара ЗагораВ притвора на храм "Св. вмчк Димитър"Старозагорският митр. Киприан в катедралния храм "Св. вмчк Димитър"Молебен за интронизацията на Старозагорския митр. КиприанМолебен за интронизацията на Старозагорския митр. КиприанЦарската икона на Иисус ХристосМолебен за интронизацията на Старозагорския митр. КиприанМолебен за интронизацията на Старозагорския митр. КиприанОлтарът на храм "Св. вмчк Димитър" - Стара ЗагораОфициалните гости по време на утренята преди св. Литургия и въдворяването на 18.12.16 г.Председателят на "Св. вмчк Димитър" - ставр. ик. Петър РадевС вяра и молитваУтренята в навечерието на първата св. Литургия на Старозагорския митр. КиприанУтренята в навечерието на първата св. Литургия на Старозагорския митр. КиприанУтренята в навечерието на първата св. Литургия на Старозагорския митр. КиприанСтарозагорският митр. Киприан в катедралния храм "Св. вмчк Димитрий"17 декември 2016 г. в храм "Св. вмчк Димитър" - Стара Загора17 декември 2016 г. в храм "Св. вмчк Димитър" - Стара ЗагораДякон Любен ЛевеновЗападно- и Средноевропейски митрополит АнтонийСтарозагорският митр. КиприанСтарозагорският митр. КиприанБлагословение от Западно- и Средноевропейски митр. АнтонийАрхим. Симон - игумен на Бачковския манастирСтарозагорският митр. КиприанПаметна снимка с митр. КиприанПаметна снимка с митр. Киприан и митр. АнтонийВ очакване на Рождество Христово