Двери 12 Март 2020

Днес Русенският митрополит Наум разпространи обръщение към клира и миряните в неговата епархия, в което ги призовава в дните на Великия пост да проявят християнска отговорност и грижа за своите ближни. Само така можем да посрещнем изпитанието на новото вирусно заболяване, отнело живота на немалко хора.

Ето и текста на изявлението:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

От началото на настоящата 2020 г., както и в дните на светата Четиридесетница, когато ние, православните християни, чрез смирение, пост и молитва си спомняме за земните страдания на Спасителя Христос, човечеството беше изправено пред изпитанието да посрещне непознато до днес вирусно заболяване, отнело живота на множество хора без значение на тяхната националност и вероизповедание.

С чувство на архипастирска загриженост, неотменна вяра в Бога и личен дълг се обръщаме към богохранимото ни паство с призив:

1. Всеки християнин да прояви лична отговорност и при най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние да не излиза от своя дом, като потърси веднага консултация с личния си лекар, а наред с това (ако желае) да сподели духовните си потребности със своя енорийски свещеник по телефона.
2. Всеки заболял, който иска да участва в светата литургия, да остане вкъщи, за да предпази и другите богомолци от заразяване, като поиска от своя енорийски свещеник да го причасти със сухо свето Причастие в подходящо време.

3. Призоваваме всички християни, които имат най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние, в периода на карантина да не посещават православните храмове, за да предпазят от зараза останалите духовници и християни, намиращи се в тях.

4. В периода на епидемиологична опасност освобождаваме всички духовници и християни от задължението да вземат благословение чрез целуване на десница, като отивайки към определен архиерей или духовник биха могли да използват само израза „Владико, благослови!“ или „Отче, благослови!“.

5. Църковните служители да имат грижата редовно да почистват светите икони за целувание и други светини в храмовете с антибактериални средства. Освен с целувание почитта към светите образи може да се изрази и с поклон пред иконите.

6. Всеки свещенослужител, който има симптоми на грипно или инфекциозно заболяване, да остане в своя дом до пълното си оздравяване, като уведоми своевременно за това канцеларията на светата митрополия.

7. Още веднъж призоваваме всички свещенослужители и миряни на светата ни Църква да проявят необходимата гражданска и християнска отговорност и при наличието на най-малки симптоми на неразположение да останат в своите домове, прибягвайки до медицинска консултация и духовни съвети по телефона! Домашната молитва не е по-малка жертва пред Бога от обществената молитва в храма, а личната отговорност на всеки християнин към всички членове на Църквата е от съществено значение!

8. Ако е необходимо, с разрешение и благословение на свещеника на енорията постът за немощните и болните може да бъде облекчен.

Божието благословение и милост да бъдат над всички нас, амин!

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69325/view,article/