Двери / 26 Февруари 2020

На 17 февруари за втора поредна година Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир обяви прием за чуждестранни стипендианти по Програмата за православен духовен живот и богословие „Евгений Вулгарис“ за учебната 2020-2021 г.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 40 г.), които трябва да имат докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е една година (1 октомври – 30 септември). То се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите-богослови трябва да имат добри познания по новогръцки език, както и по старогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания за „Microsoft Office“.
Място на провеждане: Обучението се провежда във Ватопедския манастир на Света гора, което предполага, че участие могат да вземат само богослови-мъже заради режима на недостъпност за жени на Атон. Там стипендиантите ще трябва да бъдат три пъти по два месеца в рамките на годината (октомври-ноември, февруари-март, май-юни).

Цел на програмата: Богословите да получат задълбочени познания върху православния духовен живот и богословие чрез литургичното и духовното предание и опита от живота в Христос. Това обучение ще се осъществява чрез участие в богослужебния и духовния живот на братството на обителта. Богословите ще се запознаят с известни личности – духовници и преподаватели, които ще водят техните занятия.

Център на програмата ще бъде изучаването на светоотеческите съчинения, тълкувани от съвременни отци и исихасти като св. Силуан Атонски, старците Софроний (Сахаров), Йосиф Исихаст, Емилиан Симонопетрит, св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсокаливит, св. Юстин (Попович), св. Амфилохий (Макрис), св. Яков (Цаликис), о. Филотей (Зервакос), стареца Клеопа (Илие), св. Серафим Вирицки, о. Тадей Витовнишки, о. Серафим (Роуз) и др.

Освен това стипендиантите ще взимат участие във всички събития, организирани от Ватопедския манастир, на които ще присъстват академични преподаватели, епископи, игумени, духовни отци.

По време на обучението си одобрените кандидати могат да посещават уроци по новогръцки език, както и по старогръцки език, които ще се водят от филолози, университетски преподаватели, чрез изучаване на библейски, литургични и светоотечески текстове.

Всеки месец студентите трябва да представят по една малка писмена работа по предварително зададена тема (общо шест), която ще бъде представяна пред останалите в края на всеки месец.

Финалната работа (минимум петдесет страници) ще бъде представена и оценена в манастира от двама преподаватели. Тези финални разработки ще бъдат публикувани в специално издание на манастира.

Накрая всички успешно завършили ще получат диплома от института „Св. Максим Грек“, която обаче не дава академична титла.

Преподавателски състав: Преподавателите и разписанието на програмата през новата учебна година ще бъдат обявени допълнително на страницата на института. Преподавателския състав за изминалата година можете да видите тук.

Размер на стипендията: Месечната сума на стипендията възлиза на 800 евро.

Участниците живеят в самостоятелни стаи във Ватопедския манастир, хранят се в манастира, участват в богослужението и ползват всички условия за обучение там. При желание и отлични резултати стипендията може да бъде удължена с една година – за работа и изследвания в други от светогорските манастири, като решението за това се взима от Ватопедския игумен архим. Ефрем по препоръка на ръководителя на програмата. Той може да прекъсне обучението на участниците, които не спазват условията на програмата и правилата за живот в манастира.

Срок за кандидатстване: Документи се подават от 15 март до 1 юни 2020 г. Оценяването протича от 1 до 15 юни от комисия, ръководена от проф. Евангелос Хрисос, директор на института „Св. Максим Грек“.

От 20 до 30 юни се провежда устно събеседване с одобрените кандидати с игумена на Ватопедския манастир архим. Ефрем.

На 15 юли се обявяват резултатите.

Необходими документи:  Кандидатите трябва да подадат следните документи:

1: Молба за участие до Института „Св. Максим Грек“.
2: Фотокопие на личната карта или паспорта.
3: Документ за докторска степен по богословие или за активна към момента докторантура.
4: Диплома за завършено богословско образование.
5: Документ за владеене на новогръцки и старогръцки език.
6: Препоръчително писмо от духовния отец на кандидата.
7: Препоръчителни писма от двама университетски преподаватели.
8: Една кратка и една разширена автобиография.
9: Кратко мотивационно писмо на гръцки език (до две страници), в което да се обоснове желанието за участие в програмата.

Адрес за кореспонденция: Документите се изпращат на адрес: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ 70-72, ΑΘΗΝΑ 11523 или на електронен адрес: evgeniosvoulgaris@stmaximthegreek.org Въпроси може да задавате на телефон: 0030 210 614 11 71 (работно време 10:00-17:00).

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69262/view,article/