02.05.2022/00:31/ | Автор: Софийска света митрополия.
Снимка


На 30 април и на 1 май тържествено беше осветен новият храм „Възкресение Христово“ и „Св. св. Кирил и Методий“ на Българската православна църковна община в гр. Хамбург, Германия.

Освещаването на храма бе извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По покана на митрополит Антоний, и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в тържественото освещаване на храма участие взе Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празника по освещаването на храма, на 30 април и 1 май, съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Йоханес, игумен на немско езичния манастир „Св. Троица“ в Германия, иконом Недялко Калинов от българската църковна община в Мюнхен, протойерей Синиша и свещеник Милутин от сръбската православна църква в Хамбург, свещеник Илия от Грузинска православна църква в гр. Бремен, протойерей Сергий Ненов от българската църковна община в Щутгарт, свещеник Кръстин Апостолов, председател на българския храм в Хамбург, свещеник Никола Чопаков от с. Ключ, Неврокопска епархия, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, йеродякон Лазар, дякон Райко Синев от българската църковна община в Щутгарт и дякон Яков Щурм.

Молитвено участие в празничната света Литургия на 1 май взе протойерей Сергий Бабурин от Руска православна църква в Хамбург. Официални гости на тържествата по освещаването на храма бяха: Кристин Феарс председател на асоциацията на християнските църкви, монсеньор Сандърс, председател на Приятелския кръг между католици и православни „Филоксения“, Стойчо Стойчев, търговско аташе в Хамбург и трети секретар на посолството в Берлин, проф. д-р Имайер, почетен консул на Р България в Хамбург, с неговата съпруга Петра Имайер, ръководството на българското училище в Хамбург, както и г-н Светлозар Иванов, председател на църковното настоятелство на българския храм в Хамбург, г-н Христо Беров, епархийски съветник от Западно- и Средноевропейския духовен съвет и г-жа Росица Поппалова.

На 30 април в храма беше отслужена тържествена вечерня, която оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По време на вечерното моление беше извършено и петохлебие, за здраве и благословение на всички присъстващи.

Църковните песнопения изпълниха хористи при храма под вещото ръководство на г-н Никола Андонов от Софийския столичен храм „Рождество Христово“.

След вечерното молитвено тържество прозвучаха приветствия от всички присъстващи официални лица, които изразиха своята радост от това, че българите в Хамбург се сдобиха със свой собствен православен храм. Митрополит Антоний благодари на всички, които отправиха своя поздрав към църковната община и пожела новият храм да бъде за всички духовен пристан и радост. Свещеник Кръстин Апостолов изрази своята благодарност към митрополит Антоний за подкрепата, усилията и насоките през всички години за осъществяване на идеята българите да се сдобият с църква и в знак на любов и признателност му поднесе енголпие и кръст за спомен от историческото събитие.

На 1 май беше отслужена утреня за Томина Неделя, чинът на освещаването на храм и тържествената света Литургия. В светия престол на новия храм „Възкресение Христово“ и „Св. св. Кирил и Методий“ бяха вградени свети мощи от св. великомъченик Пантелеймон, св. Харалампий и Баташките новомъченици.

По време на светата Литургия беше извършено ръкоположение за презвитер. В свещенически сан беше ръкоположен дякон Яков Щурм, който ще бъде втори свещеник в българската църковна община в Хамбург.

В края на светата Литургия митрополит Антоний офикира за протойерей Негово Благоговейнство свещеник Кръстин Апостолов, след което пострига за четци и певци помощниците в храма Борислав, Михаил и Сотир.

След тържественото многолетствие митрополит Антоний отново благодари на всички присъстващи за молитвеното им участие в тържеството по освещаването на храма и им пожела преуспяване във всяко начинание.

Новоръкоположеният свещеник Яков и новоофикираният протойерей Кръстин раздадоха нафората, парченца от архиерейската риза от освещаването на храма, иконички със сцената на Възкресение Христово, благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, както и иконички с образите на Царските икони от иконостаса на новоосветения храм.

Празникът на българите от Хамбург продължи с общ обяд, с народни хора и песни, с тържество, където всеки изразяваше своята радост от историческото събитие в енорията.

След обяд на 1 май митрополит Антоний и голяма част от духовенството посетиха сръбския православен храм „Събор на свети архангел Михаил“ в Хамбург, където им беше оказано топло гостоприемство.​