06.05.2022/09:32/ | Автор: Българска патриаршия.
Снимка


И тази година бе отслужен тържествен водосвет пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“ по повод празника на св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и Българската армия. Молитвеното последование бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По повод празника днес на площада пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бяха строени представителни части от всички войски на Българската армия, носейки със себе си трибагреника и бойните знамена – светини. На тържествения молебен присъства Президентът на страната и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Кирил Петков, кметът на столицата Йорданка Фандъкова офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати, както и множество граждани.

След молитвеното последование Белоградчишкият епископ Поликарп прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва:

„Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието. Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Като Негови чеда от нас се очаква също да бъдем миротворци и да проявяваме милост и състрадание към ближния, към всекиго – бил той близък или далечен. Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова, не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят. Днес, когато се освещават бойните знамена на Българската армия, се молим тя да бъде винаги закрилник на своя народ, армия, която е гарант за съхраняването на живота, честта и достойнството на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и благоволение, когато се обучава и съществува, за да пази мира и да съхранява божествения дар на живота“.

Цялото приветствие на Българския патриарх Неофит може да прочетете тук.

Викарният епископ поръси със светена вода знамената и представителните воински части на Българската армия. В тържествения ритуал участва и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

Текст и снимки: Ангел Карадаков