16 април 2020 14:01, Българска Патриаршия

Днес, Велики Четвъртък – 16 април 2020 г., Министерството на образованието и науката проведе поредното заседание от конкурсната си процедура по оценяване и одобрение на проектите на учебници по Религия. В събитието от страна на Българската православна църква – Българска Патриаршия участва Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим , гл. секретар на Св. Синод.

След подробен анализ оценителите на МОН с пълно единодушие са одобрили учебниците на Св. Синод по Религия – Християнство-Православие от 1-ви до 5-ти клас по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка. Днес г-жа Пенка Иванова, директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН, обяви решението на комисията, а именно, че учебниците на светата ни Църква съответстват на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. С това синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура, която се състои в даване на мнение за тяхната приложимост в практиката от страна на учителите по места. След тяхната положителна оценка със заповед на министъра на образованието и науката учебниците ще бъдат финално одобрени и ще навлязат в обучението на българските ученици в училище.

Във връзка с положителната оценка на МОН Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод изрази духовната си радост, че Св. Синод се включи в дадената след 75 години възможност за изработване на съвременни учебници по Религия – Християнство-Православие. Той заяви, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет и че се надява българските родители и учители активно да се възползват от новите учебници на Българската Православна Църква. Защото те са безценна подкрепа за духовно-нравственото възпитание и образование на децата, за тяхното културно и личностно развитие като високоотговорни, силни и градивни личности. Според митрополит Гавриил, ако „любовта е дълготърпелива, пълна с благост, … не завижда, … не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина“ (1 Кор. 13:4-6), то и учениците, докосвайки се до посланията, заложени в синодалните учебници по Религия, ще познаят Христовата любов и ще имат светъл и спасителен път в личния си живот. А като строители на бъдеща България те несъмнено ще притежават моралните качества, толкова необходими за изграждане доброто бъдеще на нашето общество.

На Велики Четвъртък Господ Иисус Христос завеща на Своите ученици и на всички нас: „Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам. … Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва…“ (Йоан 15:12-14, 16)

Нека духовно-образователното дело на Св. Синод се увенчае с дългосрочен успех и принесе добър плод за бъдещите поколения и за слава на Светата, Единосъщна и Животворяща Троица! Амин.

 

Текст: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ в КПО при Св. Синод

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=320294