Двери / 21 Февруари 2020

На днешното си заседание Св. Синод на Йерусалимската патриаршия е обсъдил „отношенията с Антиохийска патриаршия относно Катар“, се казва в официалното съобщение на патриаршията. Йерусалимският патриарх Теофил е отбелязал, че двамата предстоятели са започнали диалог по този въпрос по време на срещата им в Кипър миналата година.

На днешното заседание патр. Теофил е изразил задоволството си от позицията на Антиохийския патриарх Йоан да дойде на „братската среща в Аман“ за православно единство, въпреки че решение на спора за юрисдикцията в Катар още не е постигнато.

В съобщението се казва още, че патр. Теофил е запознал членовете на Синода, че „през изминалите седмици е срещнал разбирането на Антиохийския патриарх за решаването на въпроса“. Той е заключил, че очаква по време на неформалната среща на православните предстоятели през следващата седмица диалогът с Антиохия да продължи, така че да се постигне „окончателно решение за Катар“.
Припомняме, че Йерусалимската и Антиохийската патриаршии прекъснаха евхаристийното си общение през 2014 г. по инициатива на Антиохия заради назначаването на йерусалимски епископ в Катар, за който Антиохийска патриаршия настоява, че е под нейна юрисдикция (за началото на спора виж тук). Двете патриаршии се обърнаха към Вселенската патриаршия за арбитраж в спора.

Вселенският патриарх и Кипърският архиепископ не успяха да съберат заедно двамата предстоятели, за да обсъдят спора за Катар, където има само една малка гръцка община. За провала на преговорите в Кипър виж тук.

Спорът за Катар беше назован като официална причина Антиохийската патриаршия да не присъства на Всеправославния събор в Крит през 2016 г. „Няма да участваме в събор, докато не се реши проблемът с Катар“, заяви тогава патр. Йоан (виж тук). Антиохийският синод беше направил изявление, че смята за недопустимо да участва в събор, щом е нарушено евхаристийното единство между предстоятелите и те не могат да служат заедно.

Конфронтацията ескалира, когато през март 2019 г. патр. Теофил лично освети първия православен храм в Катар, с което даде да се разбере, че не отстъпва от позицията си (виж тук).

Сега обаче, година по-късно, двамата патриарси оставят на заден план своя спор и ще седнат на една маса в Аман, за да обсъдят проблема за Украйна.

Участието на патр. Йоан в срещата в Аман не е изненада поради силното руско политическо влияние в Сирия, в това число и върху поместната православна църква. Патр. Теофил огласи своята идея за среща на предстоятелите в Йордания в Москва след срещата си с руския президент Владимир Путин.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69249/view,article/