Двери

В интервю за сръбския вестник „Курир“ Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора е несправедлив и че по молба на Черногорския митр. Амфилохий лично е написал писмо до черногорския президент Мило Джуканович с молба да го оттегли. „Призовах го да не предприема по-нататъшни стъпки за приемането и реализирането на закона за религиозните общности. Този закон не е справедлив. Що се отнася до Вселенската патриаршия, то трябва да заявя, че единствената канонична Църква в Черна гора е Черногорската митрополия на Сръбската православна църква, а единственият каноничен архиепископ в Черна гора е митрополит Амфилохий“. Патриархът отхвърли възможността да се предостави автокефалия на малката разколническа Черногорска православна църква, дори ако за такава помолят самите черногорци. „Не, не! Църквата в Черна гора е Сръбската църква и в това няма да има промени“, заяви той.

bartholomaios

Подкрепа за Черногорския митр. Амфилохий изрази и Московският патр. Кирил. В проповедта си след литургията в Сретенския манастир в края на изминалата година руският патриарх заяви, че изминалата година е била най-трудната за Православието от векове наред. Патриархът отдели особено внимание на Сръбската църква и на нейната митрополия в Черна гора. Според него законът за национализиране на собствеността на Сръбската патриаршия в Черна гора е с антируска насоченост. „Новият закон за вероизповеданията в Черна гора е приет с конкретни политически цели, една от които несъмнено е борбата с Русия“, коментира патр. Кирил. Той заяви също така, че в Черна гора ще се следва „украинският сценарий“, като „собствеността се отнеме от каноничната църква и се предаде на разколници“, въпреки че новият закон не предвижда смяна на сръбските клирици, служещи в храмовете.

VAR 1280 600x399

След двамата патриарси и Йерусалимският патр. Теофил изрази подкрепата си за Черногорската митрополия. В писмо до Сръбския патриарх Ириней той се извини, че няма време лично да посети Черна гора и да подкрепи Черногорския митр. Амфилохий в борбата му за запазване на собствеността, но при първа възможност ще изпрати архиепископа на Катар Макарий, който „да укрепи вярващите в митрополията“. Архиепископът на Катар Макарий стана причина за продължаващата вече няколко години схизма между Йерусалимската и Антиохийската патриаршия, която смята Катар за своя юрисдикция.

xpatriarchis

Своята позиция изрази също и Ватиканът. В отговор на писмо на митр. Амфилохий Римският папа Франциск съобщи, че неговите забележки към закона са разгледани с голямо внимание от Римокатолическата църква. „Благодаря Ви, че по братски изразихте своята загриженост от този законопроект поради отрицателните последици, които той може да има не само за Сръбската православна църква в Черна гора, но и за местната Католическа църква“, написа понтификът. Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин лично се обърна към премиера Душко Маркович, отбелязвайки, че законът няма да получи подкрепа, „ако не бъде постигнато максимално възможно съгласие от всички религиозни общини в Черна гора“.

Сред другите спорни постановления е чл. 11, според който центърът на религозната общност, регистрирана и действаща в Черна гора, трябва да бъде в Черна гора, а чл. 16 постановява, че „названието на религиозната общност не може да включва названието на друга държава и на нейни съществени особености“. Последното може да засегне не само Сръбската църква, чиято митрополия е Черногорската, но и Римокатолическата църква в страната. Това постановление е обратно на спорния закон в Украйна, чиито власти настояват Украинската православна църква (Московска патриаршия) да се преименува на „Руска православна църква в Украйна“, за да се посочва ясно нейния център.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69128/view,article/