Двери 29 Март 2020

Днес след празничното богослужение в храма „Христос Спасител“ Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна към богомолците с Първосветителско слово, в което отправи нови препоръки за поведение на вярващите в условията на пандемията, предизвикана от коронавируса. В него предстоятелят на Руската православна църква призова вярващите да се въздържат от посещения на храмовете докато заплахата от заразата отмине. Патриархът даде за пример св. Мария Египетска, която е прекарала голяма част от живота си в пустинята, далеч от храмове и манастири, и е постигнала святост.

В словото си той акцентира върху избора на светицата: да остави Йерусалим, всички храмове и обители, да остане без храна и дори без достъп до Причастие, и да се отдалечи в страшната пустиня, за да бъде само с Бога.

„Как тази жена – без молитва в храма, без приемане на Христовите Тайни, без помощта на духовник, без помощта на братя и сестри по дух, как тя е успяла в пълна изолация да достигне такава святост?“ – попита Негово Светейшество. – „Това е резултат от молитвата в уединение, искрената молитва, която е продължила не месец, не два, а цял живот. Точно тази молитва е направила от грешницата Мария велика светица, която Църквата предлага за пример на всеки от нас“.
В словото си Московският патриарх цитира писмото на православна жена от Рим, която разказва за ужаса на епидемията в Италия. „Ние не можем още да си представим какво е това нещо, защото, по милост Божия, в нито едно семейство още никой не е починал. Ако това стане, то в един миг ще си го представим, освен това ще изпаднем и в паника. Но Църквата призовава днес, преди да има жертви в нашите семейства, да поемем отговорност и строго да изпълняваме всички предписания на санитарните власти в Русия“ – призова той.

Предстоятелят на РПЦ посочи, че примерът на св. Мария Египетска свидетелства, че и без посещения в храма можем да се спасим. „При това не ви давам някакъв изкуствен пример, а примера на светица, които ще честваме идната неделя. Светица, която се е отдалечила от всички храмове и манастири и се е оттеглила в пустинята“.

По-нататък в словото си той каза: „Днес нито в Москва, нито в Петербург, нито в другите ни градове има пустиня. Но има място, което може да стане пустиня – това е нашият собствен дом. Да направим от нашите домове пустини, да отправяме оттам гореща молитва. Да си наложим подвига да не излизаме от нашите домове, както св. Мария Египетска е поела върху себе си подвига да не излиза от пустинята. А и на нея ѝ се е искало да яде и да пие! В съвременните градове пък има възможност да получим и храна, и питие без да излизаме от своята пустиня.

Точно така трябва да живеем днес. Всякакви други проповеди, в това число и идващи от неразумни свещенослужители, не слушайте – слушайте това, което днес ви казва патриархът и то не от себе си, а от великия подвижнически подвиг на св. преподобна Мария Египетска, която и тялото, и душата си е спасила, оттегляйки се в пустинята, в пълна изолация от околните хора“.

В словото си Московският патриарх подчерта, че нищо при Бога не става случайно. Затова и налагането на карантината е в дните на Великия пост, когато се почита паметта на св. Мария Египетска, която ни учи как да се спасяваме далеч от храма, в самота. Най-важното обаче е: да се спасяваме, а не да се занимаваме с глупости, както правят тези, които посвещават тези дни на развлечения на чист въздух, на пикници, музика и др. под., и гледат на ставащото като на ваканция. „Това не е ваканция! Това е време за концентрация на мислите, за подреждане на семейния живот, на отношенията с колегите, с роднините и близките“ – напомня той.

„Затова ви призовавам, скъпи мои, в близките дни, докато не излезе специално патриаршеско благословение, въздържайте се от посещения в храмовете, а ако някой нещо ви каже, напомнете му за примера на св. Мария Египетска. Ние нямаме друг отговор, защото обичаме нашите храмове“.

В своето слово патриархът отбеляза още, че цели петдесет и една години, откакто проповядва от амвона, той винаги е призовавал хората да ходят на църква и на това е посветил целия си живот. „Надявам се, че разбирате колко ми е трудно днес да кажа: въздържайте се от посещения в храма и сигурно никога нямаше да го кажа, ако не беше удивителният и спасителен пример на св. Мария Египетска“, призна патриарх Кирил.

В заключение предстоятелят на РПЦ призова: „По нейните молитви да ни пази Господ от всички инфекции и болести. Най-важното обаче е да ни помогне чрез нейния пример да осъзнаем важността на уединението в нашите лични пустини, в нашите апартаменти. Да приемем частица от подвига на св. Мария Египетска, за да запазим себе си, своите роднини и близки, да почувстваме подвига на великата подвижница, която е преживяла в уединение голяма част от своя живот, само защото е вярвала в Господ и е послушала гласа Му“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69416/view,article/