Двери / 30 Януари 2020

На 30 януари 2020 г., четвъртък, с празнична св. Литургия в параклиса „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на едноименния Софийски университет беше отбелязан празникът на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Тържественото честване на техния ден, който е и празник на православните богословски школи, започна от вечерта с вечерна в тяхна памет с участието на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Днес той оглави и св. Литургия, в която служиха още архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, йером. Пимен, и. д. игумен на Германския манастир край София, свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий на параклиса в БФ, столични свещеници и доц. дякон д-р Иван Иванов. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес взе молитвено участие в богослужението. В края на литургията митр. Йосиф освети специално подготвено коливо за празника.

Преподаватели, студенти, служители и гости на факултета бяха изпълнили академичния параклис. Голяма радост и вдъхновение за присъстващите беше присъствието на Негово Светейшество сред празнуващите. В словото си той подчерта важността на богословската наука, която нарече „извечна и богоблагословена потребност, която всякога устремява духа, ума и сърцето на човека към висините и към най-дълбоките тайни на мирозданието“. Светейшият патриарх пожела на богословите да бъдат всеотдайни и ревностни ученици на божествената Премъдрост и усърдни вестители на Евангелието и ги насърчи: „Бъдете внимателни към всеки повей на Духа на Премъдростта, защото Той е, Който ни просвещава и Който ни наставлява във всяка истина“.

В края на словото си патриархът призова преподавателите и студентите да направят богословието свой начин на живот. „Превърнете живота си в богословие, защото това е високото призвание, на което сте избрали да се посветите“.

С поздрава „Христос е посред нас!“ се обърна към богомолците митр. Йосиф, който говори за делото на тримата големи богослови на Църквата, чествани в този ден. Архиереят подчерта, че те са „равночестни по дарования“ и са прославяни не само заради своето богословско творчество, но и поради безупречния си живот в Христос и дръзновената си проповед като пастири и учители на цялата Църква.

Митрополитът прочете и специално съставената от него молитва за Богословския факултет към Светата Троица: Пресвета Троице, в този паметен ден и празник усърдно Те молим: продължи обновлението в Богословския факултет – от новия декан до бъдещия студент, доизправи постройката на Твоята скиния на любовта, за да стане тя място за почивка на Твоята воля, където да се покланяме на вечните Ти ипостаси, като се освещаваме и ставаме достойни за Тебе. Пресвета Троице, не зачитай греховете на нашата младост, нито незнанието на старостта ни и слабостта на нашата природа. Умоляваме Те, не ни лишавай от Твоята защита, изпрати ни помощ, помогни на слабите ни пориви към истинско покаяние, изпрати ни склонност да надникнем и опознаем себе си, за да се избавим от прекалената ни разсеяност. Пресвета Троице, отвори вратите на Твоята съкровищница и ни обнови със знанието за бъдещия век, направи всички нас светилище на Твоята съкровеност, кивот на Твоите тайни и храм на Твоето Божество. Събери ума ни, обнови живота ни, промени мислите ни, бъди пътеводител на нашия разум в размишленията ни за Тебе, помогни ни да забравим за нещата, които ни отклоняват от истинския Път. Просвети ни с Твоите тайни и осияй разума ни с познанието за Тебе. Пожали, Света Троице, всички, които са под властта на зли и безбожни хора, изпрати утеха на всички, които търпят всякаква беда. Осени Твоята Българска православна църква, Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Св. Синод и Богословския факултет, за да живеем Твоя истински мир, и свържи чедата им с Твоите връзки на неразривна любов.

Доц. д-р Ивайло Найденов, декан на БФ, приветства Негово Светейшество на празника, като подчерта, че патриархът не е гост на факултета, а е в дома си, той е неделима част от него като пръв декан от новата му история, като незабравим преподавател, учител и наставник. „Ваше Светейшество, този празник е и Ваш празник! Много се радваме, че сте заедно с нас днес!“, каза доц. Найденов. Той благодари на митр. Йосиф и на останалите духовници за прекрасните богослужения в навечерието и в деня на празника и подчерта важността на единството и сътрудничеството на богословските факултети със Св. Синод на БПЦ, със Софийската и Пловдивската духовна семинария, както и с Духовната академия „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

По-късно в аулата на факултета се проведе академична лекция на гл. ас. д-р Росен Русев на тема: „Христологията на св. Григорий Богослов“.  След  това митр. Йосиф и доц. Найденов връчиха дипломите на 27 педагози, преминали курс за професионална квалификация „Учител по религия“. Учителите получиха в дар от владиката и две негови книги. Митр. Йосиф пожела на педагозите дръзновение в работата и да не забравят подкрепата, която имат не само от МОН, но и от Българската православна църква.

В края на церемонията с емоционално слово от името на учителите, преминали квалификацията в Богословския факултет, се обърна Албена Стоичкова. Тя разказа за вълнението, с което са започнали обучението си във факултета. „Още на първата лекция доц. Найденов успя да запали в нас искрата, която гори в сърцата ни досега“, каза г-жа Стоичкова. Тя увери, че тази искра те ще предадат и на своите ученици. Учителите благодариха на ръководството на факултета и на преподавателите за доброто отношение, ценните знания и подкрепата, която са получили от тях.

Тържеството в аулата на Богословския факултет:

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69192/view,article/