Двери 23 Март 2020

Тази вечер Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към българския народ по повод извънредното положение, наложено заради пандемията от коронавирус. В него той призова вярващите да съобразят ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение, да спазват препоръките на Св. Синод и епархийските митрополити, да не униват и въпреки трудностите „да бъдем бодри и непрестанно да се молим“. Самият патриарх изпълнява стриктно указанията за социално дистанциране и дава пример за дисциплинираност в това отношение.

В обръщението си патр. Неофит отправи и молитва към Господ Иисус Христос „да прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт“.

Публикуваме цялото изявление на Негово Светейшество:
„Обични в Господа чеда на светата ни Православна църква, братя и сестри, скъпи сънародници,

Във време на изпитания, когато народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците – Възкресението Христово!

С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас, са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля:

„В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Иоан 16:33).

Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим:

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!

Бог да пази България!“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69391/view,article/