Двери /

Гръцките медии публикуваха отговора на Вселенския патриарх Вартоломей до Йерусалимския патриарх Теофил, който го кани на среща на православните предстоятели в Йордания в края на февруари.

Патр. Вартоломей изразява първо неприятната си изненада, че за първи път в дългата история на отношенията между двете църкви Йерусалимският патриарх е изпратил писмо до предстоятеля на Константинополската патриаршия на английски език, вместо на гръцки. Той изразява недоумението си относно причините за това необичайно, но и многозначително решение.

Освен това патр. Вартоломей заявява, че се затруднява да разбере безпрецедентната в историята на Православната църква инициатива на Йерусалимския патриарх да свика Всеправославен синаксис, т. е. среща на православните предстоятели. Той напомня мястото, което заема Йерусалимската патриаршия в диптисите на Православната църква, както и обстоятелството, че „според каноничния ред, спазван и уважаван доскоро от всички православни църкви, православни синаксиси на предстоятелите се свикват винаги от Вселенския патриарх, който ги председателства“.

Patriarhul Ecumenic

„За какъв вид единство иска да послужи Вашата инициатива, ако на предложената от Вас среща (синаксис) не присъства първият в реда на православните предстоятели? И какъв е смисълът от синаксис на предстоятелите, при който няма да е възможно отслужването на обща божествена Литургия, тъй като един от тях е прекъснал евхаристийното си общение с част от другите?

Евентуалното осъществяване на Вашата инициатива ще покаже на всички, приятели и врагове, че нашата Православна църква няма органично единство, а е стигнала до състояние на федерация или, още по-лошо, конфедерация на църквите от протестантски тип. Огромната отговорност за това пред историята ще сподели и Ваше Блаженство чрез тази безпрецедентна инициатива и затова аз искрено недоумявам как се решихте на нея, особено в нашите критични времена.

Трето, недоумение у нас буди и изтъкнатата цел на предложения от Вас синаксис за „запазване на евхаристийното общуване в Православната църква“. Но евхаристийното общение в Православната църква никога не е било прекъсвано, с изключение на една православна църква и то едностранно от нейна страна, а всички останали православни църкви запазиха с нея и помежду си евхаристийно общение. Следователно би трябвало всеки опит за връщане към евхаристийното общение да бъде насочен към тази църква, а не към останалата Църква.

Освен това се питаме дали е възможен положителен резултат от една среща на предстоятелите, дори неформална, без каквато и да е подготовка. И според светските критерии никога не се провежда среща на лидерите без подготовка, за да не бъде нейният провал във вреда на преследваната цел.

Подобна неподготвена среща не само няма да бъде полезна, но и ще навреди силно на единството на нашата Църква. При настоящите условия тази среща ще има други мотиви и ще обслужва други цели, а не единството на Църквата, което единство ще бъде повредено, може би, необратимо“.

Поради тези причини Вселенският патриарх призовава патр. Теофил да не настоява за провеждането на срещата в Йордания, защото по този начин, може би несъзнателно, той ще послужи на „користни цели, насочени срещу Вселенската катедра“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69148/view,article/