Двери /

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се надява, че българският народ завинаги ще запази „любовта, уважението и благодарността към руския народ“ и че отношенията между Руската и Българската православна църква ще укрепнат. Това заяви предстоятелят на РПЦ след празничното богоявленско богослужение в катедралния събор в Елохово, Москва, в което взе участие Старозагорският митр. Киприан. В богослужението участва и архим. Васиан (Змеев), представител на Московския патриарх у нас.

След службата патр. Кирил покани българската делегация на братска трапеза, където отбеляза, че „никога и никаква сила не може да изтръгне от паметта на сърцето на руския народ любовта към българския народ“. „И мисля, че от съзнанието и паметта на най-добрите синове и дъщери на руския народ никога няма да бъде изтръгната любовта, уважението и благодарността към руския народ, който действително е дал огромни жертви, за да избави братска България от чуждоземно и иноверно иго“, заяви той. „Да даде Бог нашите отношения да укрепнат, за да съдействат и за укрепването на междуправославните отношения“, заяви патр. Кирил, цитиран от „РИА Новости“.
Предишния ден, 18 януари, в посолството на България в Москва посланик Атанас Кръстин и дипломати се срещнаха с делегация на Българската православна църква. В делегацията влизаха също представители на общинската власт в Стара Загора.

Митр. Киприан осъществи няколкодневна визита в Москва, която включваше концерт на църковния хор при катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора по покана на Международния дом на музиката в Москва.

Визитата на българската делегация не беше отразена в официалните църковни сайтове, освен в този на Руското подворие у нас.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69187/view,article/