25 ноември 2016 18:27Българска Патриаршия

Митрополитът на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Миналата неделя отпразнувахме 1100-годишнината от успението на св. Климент, архиепископ Охридски, с празнична всеправославна Литургия в стария митрополитски храм на Верия. Един храм, който в своята първа фаза на съществуване съвпада с епохата, в която е живял и творил светителят. И днес имаме голямата радост отново да честваме тази годишнина и паметта на св. Климент, ученикът на солунските брата Кирил и Методий – славянските просветители, в този величествен катедрален храм на София с отслужването на патриаршеска св. Литургия, предстоявана от Светейшия Български патриарх Неофит.

Разчувстваме се, виждайки любовта и уважението на благочестивия български народ към св. Климент. На всички тези хора, които от вчера идват в храма, посветен на св. Александър Невски, за да се поклонят на всечестната и благодатна негова глава. В тяхно лице виждаме човешкия израз на благодарност към приноса на този велик светител за Църквата и за местния народ. Също така виждаме, че въпреки всичко, което се случва в света, вярата остава жива в човешките души, а любовта и уважението към светиите на Църквата ни е това, която я утвърждава „през всички дни на живота ни“ и най-вече в трудните времена, през които преминава светът.

Не е никак случайно дълбокото уважение на българския народ към св. Климент, защото за него и по думите на св. ап. Павел той се явява наставник във вярата. Оня духовен водач, който не само го изведе от сянката на греха по пътя на спасението, но извиси в исторически и културен аспект, съсредочавайки съществуващата тогава култура в християнската вяра и давайки писмен вид на славянския език чрез преводите на свещените текстове.

Искаме да изразим огромното си възхищение от това, че по Ваша покана донесохме в Българската църква честната глава на св. Климент, която се покои в св. митрополия на Верия, Науса и Кампания и в частност в манастира „Св. Йоан Предтеча“. Съпреживяваме радостта от общението и съслужението с Вас и с всички събратя архиереи и клирици, но и с вярващия и благочестив народ, с който освен общата ни вяра в Иисус Христос, ни свързва и уважението и преклонението пред св. наш отец Климент, архиепископ Охридски, просветителя на славянските народи. И нека неговата благословия бъде изобилна, както в живота н Българската църква, така и в живота на всеки вярващ.

 

ПАНТЕЛЕЙМОН, МИТРОПОЛИТ НА ВЕРИЯ, НАУСА И КАМПАНИЯ

Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Енголпие за Българския патриарх Неофит от митрополит Пантелеймон