25 януари 2017 10:41, Митрополия на Западна и Средна Европа

 

По покана на предстоятеля на българския храм „Св. св. Кирил и Методий“ в унгарската столица Будапеща и протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия архимандрит Атанасий и църковното настоятелство при същия Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, придружен от старшия епархийски съветник ст. ик. Юлиян Ангелов, осъществи пастирска визита на 22 и 23 януари 2017 година. По установения ред, в ранната утрин на 22 януари, митрополит Антоний бе посрещнат в храма от архимандрит Атанасий и прот. Танчо Янчев, втори енорийски свещеник при храма. Клиросните песнопения бяха изпълнени от специално дошлия за случая от Мадрид псалт Николай Каймакчиев, подпомогнат от псалта при храма Иван Мицов.

На богослужението присъстваха посланикът на Р. България в Унгария г-жа Уляна Богданска, г-жа Олга Попова – директор на българския културен институт в Будапеща, д-р Данчо Мусев – председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, г-н Димитър Танев – председател на дружеството на българите в Унгария и много други, дошли от всички краища на унгарската столица, за да получат благословението на своя архипастир.

В своята проповед митрополит Антоний накратко разтълкува неделното евангелско четиво за Йерихонския слепец. Той подчерта колко важно е човек да не изпадне в духовна слепота като се отдаде на греха, защото тогава последствията могат да бъдат пагубни. Също така подчерта колко важна е вярата, и то истинската, понеже тя се явява един от основните фактори за човешкото спасение. Митрополитът изказа още веднъж дълбоката си радост от това да се намира отново във величествения храм в унгарката столица, построен от българите родолюбци, за да бъде притегателен център за техните духовни потребности.

Той представи на общността и архимандрит Атанасий, който от първи декември е назначен за предстоятел на храма и протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия. Накрая благодари на всички, които работят за запазването на българщината в Унгария.

Архиереят изказа и особена благодарност на църковното настоятелство и на неговия председател г-н Владимир Кирков за полагания труд за благоустройството на българския храм.

В слово-отговор архимандрит Атанасий благодари на митрополит Антоний за приетата покана и изказа желание посещенията на митрополита да стават все по-чести, щото вярващите още повече да получават благословението на своят архипастир и да усещат любовта му към всички тях.

След светата Литургия, по покана на Австрийския митрополит Арсений от Вселенска патриаршия, който по устава се явява и екзарх на цяла Унгария, митрополит Антоний и архимандрит Атанасий, заедно с придружаващи ги лица се отправиха на определено място край река Дунав, където двамата митрополити извършиха водоосвещение и потопиха светия кръст във водите на река Дунав. В своето слово митрополит Арсений благодари на митрополит Антоний за оказаната чест и подчерта, че езиковите бариери не са проблем за светото Православие, защото и българи и гърци, но и всички православни са част от едната „свята, апостолска и съборна Църква“.

В слово-отговор владика Антоний благодари за любезната покана и подчерта, че такива съслужения са много важни и особено сред православните в диаспора, защото така се вижда единството на светото Православие. След богослужението двамата митрополити в задушевен разговор обсъдиха проблеми, касаещи православните в Унгария и си пожелаха между двете митрополии да кипи ползотворна работа и взаимна подкрепа. На следващия ден, по покана на посланик Уляна Богданска, митрополит Антоний поети българското посолство. Там двамата обсъдиха въпроси, свързани с българската диаспора в Унгария, а също така и на българската църковна община там. Посланик Богданска изказа готовност да работи и помага според силите си за запазването висотата на българския дух, която цари сред диаспората в Унгария. Понеже тя е само от четири месеца посланик, митрополитът й пожела ползотворна и успешна работа за благото на българския народ.