11 февруари 2020 12:34, Българска Патриаршия

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит приe днес Нейно превъзходителство Беа тен Тъшер, посланик на Кралство Нидерландия у нас. По време на приема тя изрази своята благодарност за възможността да се срещне с предстоятеля на Българската православна църква. „Зная, че Българската църква има много дълга история и има дълбоки корени в българското общество“, каза Н.Пр. Беа тен Тъшер.

В течение на разговора бе поставен въпросът за религиозното образование у нас, както и какво е важното и необходимо знание, което трябва да бъде преподадено на децата. „След демократичните промени у нас започна старателно обмисляне на този въпрос – за започването на преподаване на религия в училище. До днес се стараем, с много усилия, да дадем възможност на децата да бъдат подготвени за живота в днешното трудно време“, каза патриарх Неофит.

Обърнато бе внимание и на изготвените нови учебници и учебни помагала от КПО при Св. Синод, за преподаването на предмета Религия в родното ни училище, както и на важността от поддържането на добри взаимоотношения между всички вероизповедания. Посланик Тъшер сподели, че страната ни е за пример сред европейското семейство по толерантност, уважение и религиозна свобода.

На срещата участие взеха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, и ик. Николай Георгиев, началник-отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.

Приемът завърши с благопожелания за реализирането в бъдеще на добрите идеи, както и с надежда за по-чести срещи и време за разговор.

Посланикът на Кралство Нидерландия бе приет от Светейшия патриарх Неофит

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков