03 януари 2017 13:07, Софийска митрополия

Иконата „ Св. Богородица Всецарица“

На 5 януари столичният храм „Св. Параскева“ на ул.„ Раковска“ ще посрещне тържествено иконата на Божията майка „Всецарица“.

Тя е уголемено копие на оригинала, който се намира във Вотопедския манастир манастир, Атон. Иконата „Всецарица“ е известна с многото си чудеса и благодатна помощ на хора с онкологични заболявания, бездетие и пострадали от чародейства и магии.

Светинята ще пристигне с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в чест на предстоящия празник св. Богоявление, по инициатива на храмовото духовенство и църковното настоятелство, во главе с предстоятеля ик. Йоан Чикалов.

Те молитстват поклонението на иконата да бъде за духовна подкрепа на вярващите и надежда за здраве, мир и благоденствие в настъпващата 2017 г.

Иконата ще бъде донесена от братята на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ и тържествено посрещната в четвъртък на 5-ти януари, в 16.00 ч., в двора на църквата. След внасянето и в храма ще бъде ще бъде отслужен молебен канон.

Църковното настоятелство уточнява, че иконата „Всецарица“ ще остане в храма през целия богоявленски цикъл.

По време на престоя й в църквата, всеки ден ще се отслужва св. Литургия- от 9,00 часа, както и вечерни и молебни канони, с начален час -19,00.