23 януари 2017 14:28, Софийска митрополия

Г-н Кристов и отец Александър със сертификата и мощехранителницата

С голяма духовна радост Църковното настоятелство на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Г. Вашингтон” № 47) и неговият предстоятел ставрофорен иконом Александър В. Георгиев съобщават, че на 29 януари 2017 г. тържествено ще бъдат посрещнати частици от св. мощи на св. Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, покровители на северния престол на храма и на духовно-просветната дейност към него. Св. мощи ще останат в храм „Св. св. Кирил и Методий“ за вечно съхранение, молитвено поклонение, духовно укрепление и спасение на духовенство, църковнослужители и миряни. Св. мощи са получени като дарение от Балканското атонско сдружение (БАС) по случай наближаващия празник на св. Три светители – 30 януари.

По този повод, за да получат безценното дарение, на 19 и 20 януари 2017 г. съвместна поклонническа група от храм „Св. св. Кирил и Методий” и БАС бе на поклонение в Св. Гора Атон. В дните, в които по стар стил на Св. Гора тържествено се честват празниците Св. Богоявление и Св. Йоан Кръстител, ставр. ик. Александър В. Георгиев, Антони Димитров и Димитър Иванов (представители на църковното настоятелство на храма) заедно с председателя на БАС Андрей Кристов, зам. председателите Йоанис Панопулос и Валентин Тодоров и членът на УС на БАС Николай Бачев първо посетиха параклиса „Св. Архангели” на Керасия, където монаси-келиоти предадоха на г-н Кристов частици от св. мощи на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Г-н А. Кристов на свой ред ги предаде за съхранение и поклонение на ставр. ик. Александър Георгиев. Там председателят на храм „Св. св. Кирил и Методий” отслужи благодарствен молебен, както и молебен за здраве и спасение на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит – по случай именния му ден на 21 януари.

След това поклонниците посетиха светогорския манастир „Ксенофонт”, където извършиха молитвено поклонение пред чудотворните икони на Пресв. Богородица „Одигитрия”, на св. Георги Ксенофонтски, частицата от св. Кръст Господен, десницата на св. великомъченик Георги Победоносец, честната глава на св. мъченик Трифон, част от честната глава на св. апостол, архидякон и първомъченик Стефан, мощи на св. апостоли Андрей, Филип и Варнава, на св. великомъченица Марина и на св. Три светители. След поклонението си поклонническата група от България бе приета от игумена на манастира „Ксенофонт” стареца Алексей и получи от него отеческо благословение и паметни подаръци.

След благодатното и успешно поклонение в градината на Божията майка – Света Гора – поклонниците поеха по пътя обратно към България, преизпълнени с благодарност към Божията милост и духовно укрепени за ревностни и богоугодни дела през предстоящата 2017 година.

ПРОГРАМА по посрещането на св. мощи на св. Три светители в храм „Св. св. Кирил и Методий“:

29 януари 2017 г. – Всенощно бдение в чест на св. Три светители – с посрещане и поклонение на св. им мощи – от 18,00 ч.

30 януари 2017 г. – Празнична св. Литургия в чест на св. Три светители – от 9,30 ч.

Поканват се благочестивите християни да съучастват в тържествата за храмовия празник и достославното посрещане сред нас на трите стълба на православното богословие – св. Три светители – верните Христови епископи, нашите богоносни отци във вярата, дивните в Христа наставници на цялата вселена!

Снимки: Балканското атонско сдружение

Снимки

Св. мощи на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Иоан ЗлатоустВ манастира Ксенофонт - поклонение на св. мощиВ архондарика с игумена на манастир КсенофонтС игумена на манастир Ксенофонт - дядо АлексийОтец Александър и двата църковни настоятели край аязмото на Ксенофонт