Двери 29 Април 2020

andrey kuraev big

С указ на Руския патриарх Кирил протодякон Андрей Кураев се поставя под запрещение за свещенослужение (аргос), докато за това се произнесе епархийският църковен съд. Основание за това е „публичното оскърбление на паметта“ на починалия от коронавирус предстоятел на Елоховската катедрала в Москва протойерей Александър Агейкин. Публичното оскърбление е предизвикало „възмущението на архиереи, клирици и миряни на Руската православна църква“. За решението са допринесли и „предишни Ваши деяния, за които постъпваха жалби до мене“, пише в указа си патриархът.

Запрещението на протодякон Андрей Кураев предизвика реакции в интернет. Сергей Чапнин коментира в профила си във фейсбук: „Тъй като патриархът никъде не се появява, възниква подозрението, че някой си разчиства сметките с о. Андрей от името на патриарха. От каноническа гледна точка запрещението е много голямо наказание. Адекватното решение щеше да бъде да започне разследване, да се проведе следствие, да извикат о. Андрей на съд и църковният съд трябваше да вземе решение.
Предварителното запрещение е разчистване на сметки. И е много жалко, че патриархът (или някой от негово име) използва за това смъртта на о. Александър Агейкин. Този указ е много по-силен удар по патриарха, отколкото по о. Андрей“.

Андрей Десницки пък прави сравнение между наказанията, дадени на двама клирици на РПЦ:

„Някой си Сергий от Урал (Романов) анатемосвал от амвона правителството на Руската федерация и епископата на РПЦ в пълен състав и предложил всички да ги изселят в Биробиджан (град и административен център на Еврейската автономна област, разположен близо до китайската граница, б. пр.). Църковното наказание за него е много меко: забранили му да проповядва.

Някой си о. Андрей от Москва (Кураев) се изказал неуважително в своя блог относно един покоен свещеник. Него го наказаха по-строго: забраниха му да свещенодейства“.1

Протодякон д-р Андрей Кураев, известен с високата си ерудиция (той е завършил философия и богословие, доктор е по философия и по богословие), цветист, понякога прям до грубост език, ежедневно коментира на своя блог събития от РПЦ и православния свят. Преди няколко години той беше освободен от поста си на професор в Московската духовна академия (МДА). Това стана първо с решение на академичния съвет в самия край на 2013 г. И тогава като основание бяха посочени неговите коментари в социалните мрежи, а като допълнително основание – избирането на Кураев за професор в друг московски ВУЗ. В началото на септември 2014 г. последва и патриаршески указ за уволнението му от МДА.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69566/view,article/