Иван Димитров

82526324 2509163085877418 4091127581196156928 n

В ранните часове на 15 януари на почти 86-годишна възраст почина в дома си в гр. Банкя известният български богослов и университетски преподавател доц. д-р Иван Петев Димов.

Роден е на 18 февруари 1934 г. в с. Гарваново, Хасковско. Завършил е основно образование в родното си място, а след това отива да учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, като преживява и нейното преместване на гара Черепиш, Врачанско. Семинарията завършва с отличен успех през 1954 г., а Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София – през 1958 г. След отбиване на военната повинност в Трудови войски (където почти всички семинаристи и богослови бяха изпращани) той е назначен за управител на почивната станция на Св. Синод в гр. Банкя. През 70-те години е учител в СДСеминария, а през 1982 г. е назначен за старши преподавател в Духовната академия по предметите Патрология и Агиология.

През 1985 г. защитава докторска дисертация, а през 1990 г. се хабилитира и е преназначен за редовен доцент в Духовната академия (Богословския факултет). Преподава още във Великотърновския, Шуменския, Пловдивския (филиала в гр. Кърджали) и Благоевградския университет. Ценен като специалист, доц. Иван Петев продължи да преподава и като пенсионер чак до 2017 г.

Негови някогашни ученици и студенти днес са повечето от българските архиереи, свещеници, дякони, много монаси и монахини, както и хиляди миряни богослови. Всички те пазят отлични спомени за благия по характер, но задълбочен в знанията и научните си дирения преподавател и учен.

В науката Иван Петев, известен преди всичко по бащиното си име, работи и публикува главно в областта на светоотеческите изследвания.

Той беше и известен познавач на живота и делото на йерод. Игнатий – Васил Левски, има и редица публикации в тази насока.

Доц. Иван Петев беше и дългогодишен член на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Женен за научен работник от БАН, доц. Петев има един син, който завърши богословие.

Отиде си един прекрасен човек, добър християнин и богослов, за когото всички с най-добри чувства днес казваме:

Бог да го прости и упокои при Себе Си!

Опелото ще се състои в петък, на 17.1.2020 г., в храм „Св. Кирик и Юлита“, гр. Банкя, от 12:00 ч.

От Богословския факултет на СУ също е издаден некролог за покойния доц. Иван Петев.