Двери /

На 17 януари 2020 г. след кратко боледуване е предал Богу духа си българският свещеник в гр. Сидни (Сидней), Австралия, ик. Сашо Петров Манасиев, съобщават от семейството му.

Той е роден през 1939 г. в гр. Горна Джумая, днес Благоевград. Кръстен е с името Сашо и с това име е ръкоположен по-късно за свещеник.

Заедно с брата си близнак Георги през 1960 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, а след това и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. За кратко време работи като служител в Софийска митрополия. След задомяването си (съпруга Бойка) през 1971 г. е ръкоположен за свещеник в храм „Св. Софѝя“, където служи в следващите години като енорийски свещеник.

През 1981 г. е изпратен от Св. Синод на служение в българската църква „Св. Петка“ в гр. Аделаида. По-късно основава българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Сидни и служи в нея до края на живота си.

О. Сашо милееше за българското православно самосъзнание на енориашите си и беше безкористен служител на Българската православна църква. Свещенодействаше с достойнство и благоговение.

Покойният о. Сащо имаше и по-малък брат Тома, който беше свещеник в Благоевград, вече покойник.

Съпругата му Бойка беше любезна от името на децата, внуците и правнука да изпрати до Двери вестта за смъртта на съпруга ѝ о. Сашо.

Опелото на новопреставилия се раб Божи о. Сашо ще се извърши на 23 януари, четвъртък, от 10 ч. в гръцката православна църква в гр. Ливърпул, а погребението ще бъде в гробището в гр. Камдън.

Бог да прости и приеме в лоното Си Своя верен служител о. Сашо.

Вечна и блажена да е паметта му!

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69166/view,article/