Двери 22 Май 2020

Тази сутрин на 65-годишна възраст се упокои един от най-добрите свещеници на Църквата ни – иконом Иван Динков Иванов, служил през последните четири десетилетия в църквите „Успение Богородично“ и „Св. Йоан Предтеча“ на кв. Обеля, София. Преданият служител на нашия Господ Иисус Христос буквално изгоря в трудовете си за своите енориаши и за всички онези християни, които от различни други места идваха при него за изповед, за молитва, за съвет, за духовна подкрепа, за да вземат участие във вдъхновените му богослужения и пламенни молитви.

В началото на седмицата се разбра, че о. Иван е получил тежък инсулт и е приет в болница, където беше в кома до тази сутрин, когато Бог го повика при Себе Си.

Опелото му ще бъде извършено в неделя, 24 май, от 13 ч. в храм „Св. Йоан Предтеча“, построен с грижите и труда на самия о. Иван.
Покойният свещеник е роден на 22 февруари 1955 г. в гр. София от родители Динко Стайков и Цветана Иванова. Основното си образование получава в столичното основно училище „Димитър Ганев“, средното – в икономически техникум „Фридрих Енгелс“. След това завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Жени се за Анна Иванова, от която има три деца: три деца – Рангел, Елисея и Йоана. Ръкоположен е от Левкийски епископ Партений, викарий на Софийския митрополит, за дякон на 14 септември 1980 г. и за свещеник на 10 ноември 1981 г..

Стария селски храм на Обеля „Успение Богородично“ новият свещеник заварва в изоставено състояние и независимо от ограниченията на тогавашната власт той успява да организира ремонта му, макар че през това време (от 1982 до 1986 г.) той обслужва и енорията на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Илиянци. След като дванадесет години няма богослужение в Обеля, на 21 декември 1986 г. с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тогавашният викариен епископ Дометиан (Знеполски, сетне Видински митрополит) извършва обновлението на храм „Успение Богородично“.

На 20 ноември 1990 г. о. Иван е отличен с офикия „протойерей“ от Левкийски епископ Неофит (тогава ректор на Духовната академия, днес Български патрирах).

Тъй като през годините населението на кв. Обеля бързо нараства, се появява необходимост от изграждането на нов, по-голям храм. Строителството започва на 20 декември 1997 г., а на 5 май 2001 г., само три години след полагането на основния камък, е осветен параклисът „Всички светии“ в сутерена на храма и веднага е започнато богослужение.

На 6 януари 2008 г., Богоявление, о. Иван е отличен с офикия „иконом“ от Знеополски епископ Йоан (днес Варненски митрополит), а на следващия ден, Ивановден, е осветен и новият храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“.

В чест на св. Кръст Господен о. Иван започва строителството и на още един параклис в кв. Обеля. Три години по-късно, на 20 април 2015 г. Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит (днес Врачански митрополит), извършва освещаването в кв. Обеля на първия в столицата храм, посветен на Честнѝя Кръст Господен, а игуменът на Зографския манастир на Света гора Атон схиархимандрит Амвросий участва и подарява частица от Христовия Кръст, която се съхранява в храма.

Междувременно о. Иван полага и големи усилия за уреждане статута, строежа и облагородяването на вече подготвения за освещаване храм в чест на св. Рафаил, Николай и Ирина в кв. Волуяк, където на 30 март 2019 г. водосвет с петохлебие отслужва Белоградчишки епископ Поликарп. Пълното освещаване на този храм беше планирано за края на този месец, но сега ще се отложи за известно време.

Бог да го прости и упокои от многото му непрестанни трудове през тези четиридесет години!

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69614/view,article/