21 май 2020 19:41, Старозагорска митрополия

На 21 май, когато Православната църква почита паметта на Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в храма на Девическия манастир „Св. Атанасий“, край с. Златна Ливада, Чирпанска духовна околия. (Повече за историята на манастира в текста по-долу.)

„Изказвам огромна благодарност на архимандрит Борис за цялостната подготовка, за да можем днес да служим в тази древна света обител. Благодаря също на Хора при Катедралния храм „Св. Николай“ за участието в службата, както и на всички, които бяха съпричастни с духовната радост. Нека Светите велики равноапостолни царе Константин и Елена, чиито жития преди малко припомни отец Живко Желев, да ни закрилят, да ни дават сили и да ни помагат в изпълнението на нашата православна вяра.“, каза в обръщението си към миряните владиката. В края на службата той отново прочете молитвата за изцерение от коронавируса. На литургията присъства и заместник-кметът на община Чирпан Румен Тунанов, който е магистър по „Теология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

***

В храм „Св. св. Константин и Елена“, град Одрин, отец Александър Чъкърък също отслужи литургия. На нея присъстваха Васил Вълчев, генерален консул на Република България в Одрин, Република Турция, съветникът му Андон Андонов и първия секретар Радослава Кафеджийска.

На 23 май – Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова ­ мироносица (Отдание на Неделя на Самарянката), митрополит Киприан ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Николаево, Казанлъшка духовна околия. Посрещането на архиерея е в 9:15 часа, а началото на св. литургия в 9:30 часа.

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=324425