Двери 04 Април 2020

Кабинетът на министрите в Украйна прие на 2 април решение за забрана на всички масови мероприятия в страната, в това число религиозните, до 24 април в рамките на засилване на режима на карантина. Текстът е публикуван на сайта на правителството. По този начин Великден, който се отбелязва на 19 април, попада в периода на действие на забраната.

В седма точка от указа са споменава пряко забраната за провеждане на масови религиозни мероприятия. Не се дава обаче определение за „масовост“. Също така няма забрана за провеждане на богослужения.
Вероятно това ще доведе до отслужване на празничните богослужения само от свещенослужителите и малък кръг участници.

Междувременно украински медии съобщиха, че в Киево-Печорската лавра има бум на инфекциозните заболявяния сред населниците. Трима са хоспитализирани с превмония в Киев, десет се намират в манастирския лазарет под контрола на медици и още толкова са под карантина. По непотвърдена информация със симптоми на вирусно заболяване е и игуменът на обителта митр. Павел (Лебедя), но той продължава да служи. Изследванията за коронавирус в края на март, направени сред някои от заболелите, са били отрицателни. На 2 април отново са им направени тестове, но резултатите още не са обявени.

Още от самото начало на епидемията митр. Павел заяви, че той няма да се съобразява с никакви предписания на властите и призова християните да идват в манастира, „да се причастяват, да се прегръщат и целуват, проявявайки любов помежду си“. „Ние няма да се съгласим. Ще правим литии и каним всички да дойдат“. Независимо от публичните му изказвания достъпът до богослужения беше ограничен за външни хора и службите се излъчват онлайн.

Неговите призиви се приемат от много вярващи, въпреки невисокия му личен авторитет като духовник в обществото.

На снимката: Митр. Павел (Лебедя), игумен на лаврата

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69461/view,article/