Братство на Рилската св. обител 26 Април 2020

На Светли петък, когато богослужебната възхвала през цялата Светла седмица е посветена на славното Христово Възкресение, Православната църква вплита в химнографското си творчество спомена за възстановяването на Богородичния храм „Живоприемни източник“ в Цариград, както и за многобройните чудеса, извършени от Пресвета Богородица при извора в манастирския комплекс „Балъкли“. С подобаваща тържественост на този ден по традиция се почита и свещеният образ на св. Богородица – Осеновица, който се съхранява в Рилската св. обител.

Св. Литургия в съборния манастирски храм отслужи игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий в съслужение с игумена на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ йером. Йоан, както и с братя от двете обители. След отпуста с лития беше изнесена Рилската чудотворна икона „Св. Богородица – Осеновица“ в открития притвор на храма и положена на специално вградения в зида проскинитарий. Пред нейния образ беше отслужен водосвет, а свещенослужителите и монасите горещо измолиха ходатайството ѝ пред Възкръсналия неин Син да прояви милостта Си в настоящите дни на тревога, болка, болест и безнадеждност към всички чада на Православната ни църква.

Обикновено на този тържествен ден в манастира се събират християни от цялата страна, но заради извънредното положение и наложените ограничения от властите в днешния празник освен рило-манастирското братство участие взеха малцина от служителите при обителта.
Историята на чудотворната икона датира още от 12 век. Запазени до днес са множество свидетелства за нейната чудодейна помощ в дни на болести, пожари, наводнения, спохождали манастира, както и близки населени места. Св. цар Давид ни сочи пътя: „Към Господа викнах в скръбта си и Той ме чу“ (Пс. 119:1), понеже се разкаях, задето „дълго живя душата ми с ония, които мразят мира“ (ст. 6). И още: „Подигам очи към планините, отдето ще ми помощ дойде“ (Пс. 120:1).

В деня за възхвала на Божията майка като към най-бърза застъпница за човешкия род да подигнем очите си и се помолим: „Преславна Приснодево, майко на Христа Бога, принеси молитвата ни на твоя Син и наш Бог да ни спаси от това тежко изпитание за грешните ни души!“.