На 20 януари, Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски.

Българската църква особено тържествено отбелязва деня посветен на св. Евтимий, последният патриарх преди падането на България под турско робство.

По традиция в столицата бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”, известен сред софиянци като храма “пантеон на българската святост“, и в който храм в годините на изгряващата демокрация / 90-те години на м. в./ бе организирано специално честване, което винаги завършва с литийно шествие до паметника на светеца / на бул. „Патриарх Евтимий“ /.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза, заедно с него застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставроф. ик. Николай Коцев, и деветима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Мнозина ревностни християни се събраха в храма, за да почетат в този ден светия патриарх, който в трудни за българите времена е бил неуморен застъпник за българския православен народ.

Сред присъстващите в църквата бяха част от възпитаниците на Софийската духовна семинария, придружени от дякон Слави Спасов, секретар на Софийската духовна школа, както и изявени личности в  литуратурния живот на страната.

В края на литургията владиката се обърна към присъстващите с пастирски слова, с които припомни духовния устрем и здравите устои на православната вяра в живота на днес чествания Български патриарх Евтимий.

Еп. Поликарп говори за духовното наследство, завещано ни от светителя, което трябва да пазим и почитаме.

След св. Литургия, по традиция /възстановена през 1992 година/ духовниците, семинаристите и богомолният народ се отправи в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий.

Празничен камбанен звън съпровождаше верните Евтимиеви чеда, които начело с иконата на светеца-патриарх преминаха по улица „Граф Игнатиев“ и достигайки паметника на великия български първойерарх, извършиха молебен и положиха цветя.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/