Иван Димитров

St patriarch Euthymius

На 20 януари честваме паметта на светия наш патриарх Евтимий Търновски. Последният предстоятел на Българската църква преди падането на Второто българско царство под османска власт остава на поста си само кратко време след завземането на столицата Търново. Макар и пощаден от завоевателите след Божия намеса, той е отстранен от българската столнина и пратен на заточение в южните предели на България, за да лишат търновци от последната им опора. А Българската църква след няколко години е подчинена на Вселенската патриаршия, която не е преставала да мечтае да си възвърне властта над българските земи и християни.

Така св. патриарх Евтимий в края на живота си става и безкръвен мъченик. Този венец му се прибавя към достойнствата на безукорен духовник, блестящ учен, неуморен и високо инициативен книжовник, истински пастир на словесното стадо, по неволя станал и държавник в последните дни на свободна България.

20200120 110623

На днешния ден по традиция в столичния храм „Св. Седмочисленици“, чийто далечен следовник е бил и св. патриарх, се отслужва св. Литургия и се прави молитвено шествие до паметника на светителя недалеч от храма – на кръстовището на булевардите „Св. патриарх Евтимий“, „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“.

Тази година, с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, богослужението беше оглавено от викария му, Белоградчишки еп. Поликарп. Заедно с него служиха протосингелът на митрополията архим. Василий, клирици от празнуващия храм и други софийски църкви, както и деветима дякони, с които епископът обича да се обгражда. Сред многобройните богомолци в този иначе работен ден бяха и група ученици от СДС „Св. Йоан Рилски“ под ръководството на дяк. Слави Спасов, секретар на духовното училище.

20200120 111337

В края на Литургията архиереят говори за живота и делото на светителя Евтимий, като изтъкна неговите заслуги за вярата и народа. Не спомена за просветната му дейност и книжовните трудове, но изтъкна архиерейските му достойнства на Божи човек и човешки отец в трудни за Отечеството времена.

След това всички клирици, предвождани от хора при храма и семинаристите с иконата на светеца и хоругви, се отправиха към паметника на св. патриарх. Последваха ги богомолците в молитвено шествие. При паметника беше отслужен молебен към св. патр. Евтимий и архиереят прочете молитва към светителя. Накрая той и председателят на храма ставроф. ик. Николай Коцев положиха цветя в основата на паметника в израз на всеобщото преклонение пред паметта и подвизите на св. патриарх.

Снимки: Сайт на Софийската духовна семинария

https://dveri.bg/index.php/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69168/view,article/