30 януари 2020 15:16, Българска Патриаршия

С архиерейски богослужения Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза празника на светите Трима светители, който в традицията на нашата света Православна църква е празник и на висшите ни богословски школи. С благословията на Св. Синод на БПЦ св. богослужби бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В съслужение с него на архиерейската вечерня с петохлебие бяха ефимерият на параклиса гл. ас. прот. д-р Сава Кокудев, ас. иконом Стефан Стайков, йереите Венцислав Попиванов и Арсений Каньов (докторанти във факултета) и доц. д-р дякон Иван Иванов. Към тях за утренята и св. Златоустова литургия се присъединиха архим. Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Пимен – игумен на Германския манастир, с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На певницата десетките певци бяха оглавявани от преподавателите по пеене гл.ас. д-р Любомир Игнатов и гл.ас. д-р Стоян Малинов, подпомагани от д-р Андрей Касабов, д-р Калин Кирилов и доц. д-р Иво Янев. Целият етаж на Богословския факултет пред академичния параклис бе изпълнен с бивши, настоящи и бъдещи студенти и преподаватели. В края на св. Литургия беше осветено и коливо за празника.

В деня на св. Трима светители „се събираме на обща почит и изрядно тържество в изпълнение на тяхното общо желание и за прослава на тяхното смирение, единомислие и любов“, каза в словото си Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф.

Празник на цялата Църква, но и празник на всички, посветили силите и таланта си на църковното богословие, нарече денят патриарх Неофит в словото си към декан, преподаватели и студенти. „Празник, който ни просветлява със своя собствена и неугасваща светлина и който е наситен с дълбоко съдържание, защото чрез образите на тримата велики и богопросветени йерарси св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст той ни насочва и към богословието на Църквата – към онази извечна и богоблагословена потребност, която всякога устремява духа, ума и сърцето на човека към висините и към най-дълбоките тайни на мирозданието. Празник, с който Църквата Христова подчертава, освен това, и важността на богословието за самата нея и за нейния съкровен и светотайнствен живот, тъй като именно богословието, заедно с неразделното от него богослужение, е онова, което изразява по най-красноречив и ясен начин нейния жив и многообразен опит от живота в Христа“, се казваше още в обръщението на Негово Светейшество, който пожела на празнуващите да бъдат приемници и достойни продължители на делото и заветите на празнуваните светители и на всички богопросветени богослови на Църквата от самото ѝ начало и до днес.

Деканът на Богословския факултет, доц. д-р Ивайло Найденов, благодари на архиереите за прекрасните богослужения, сподели каква огромна отговорност носят преподавателите и студентите и напомни на Негово Светейшество патриарх Неофит, че той не е гост, а е у дома си, като пръв декан в новата история на факултета, като доктор хонорис кауза на Университета, като наш учител, колега и приятел и припомни, че преподавателите по музика още ползват нотирани от него песнопения.

След многолетствия и раздаване на нафора и коливо, празникът продължи в аулата на факултета с академична лекция на гл. ас д-р Росен Русев на тема: „Христологията на св. Григорий“. А веднага след това бяха връчени дипломите на 27 специализанти, преминали курс за професионална квалификация „Учител по религия“ в два СДК курса. Единият курс се провежда за пръв път чрез финансиране от МОН и чрез него са обучени по религия 18 начални учители и педагогически специалисти от цяла България. С допълнителната квалификация, която получават, те вече могат да преподават и религия. В другия курс завършват 9 специализанти – бакалаври и магистри богослови, които в дипломата си за висше образование нямат педагогически профил и чрез тази допълнителна квалификация придобиват правото да бъдат учители по религия.

Текст и снимки: Мартин Митов