Двери 28 Април 2020

На 22 април Атинският архиепископ Йероним е изпратил писмо до министър-председателя К. Мицотакис, в което изразява безпокойството на епископата от липсата на каквито и да е стъпки за отваряне на храмовете. Навпактският митр. Йеротей (Влахос), който е говорител на Св. Синод по време на пандемията, заяви за телевизия СКАЙ, че архиепископът е изпратил това писмо от името на целия Св. Синод. В писмото се предлагат шест мерки, които да позволят на вярващите на посещават църквите, но в същото време да не се струпват хора, за да не се разпространява заразата. Предлага се в църквите да има само толкова вярващи, които да могат да стоят на разстояние два метра един от друг. Всички останали ще бъдат извън храма и ще слушат богослужението по високоговорителите. Ще се осигури редовно проветряване на въздуха. На входовете и изходите ще има антисептици, които трябва да се ползват задължително.

Митр. Йеротей каза, че християните се вълнуват, защото през последните дни се говори много за облекчаване на мерките на карантината: обсъжда се отваряне на училищата, фризьорските салони и супермаркетите, но не се говори за храмовете. Това създава у мнозина чувството за дискриминация на Църквата.

Към настоящия момент в гръцките църкви и манастири се служи, но миряните не могат да присъстват. Първоначално мярката беше по-строга и предвиждаше пълно затваряне на храмовете, но след протести на митрополитите мярката беше смекчена до сегашния си вид.
В същото предаване говорителят на правителството Стельос Пецас отговори, че отварянето на църквите ще стане през „втория етап“ от отслабването на карантинните мерки.

Той заяви, че в периода 4-5 май гърците ще могат да се придвижват без изпращане на sms и без съответното удостоверение, каквито се изискват сега. Предстои да бъдат отворени малките магазини без ограничение за техния размер, а на втория етап ще се премине и към отваряне на църквите.

Той подчерта, че вече има изработен план за отварянето на църквите така, че те да работят безопасно. „Мисля, че има разбиране и от страна на църквата и на политическата власт, като скоро те ще обявят отварянето на храмовете. Те обаче няма да работят в стария режим“.

„Няма да се допуска струпване на вярващи в храма. По-малко хора, добро проветряване и почистване. Вероятно няма да целуваме иконите или ръката на свещеника, но ще изразяваме почитта си с поклон. Има много начини да ходим на църква, без да нарушаваме правилата за безопасност“, заяви в същото предаване членът на комисията по контрол над разпространението на болестта, епидемиологът проф. Никос Сипсас.

Без поклонници ще протече през тази година и честването на 5 май на паметта на широко почитания гръцки светец св. Ефрем Нови Чудотворец в неговия манастир край Атина, където обикновено се събират стотици поклонници от цялата страна и чужбина. Това стана ясно от съобщение на митрополията в Кифися, в което се казва: „Известяваме на христолюбивото паство, че тази година поради мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус честването на паметта на светеца ще премине при „затворени врати“ в манастира, като поклонници няма да се допускат. Молим преподобномъченика Ефрем да се помоли на възкръсналия Господ за всички православни християни и за по-бързото избавление от пандемията“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69562/view,article/