22.05.2022 | Източник: Двери / 19.05.2022 / Велина Вебер |
Снимка


Президентът на Република България Румен Радев по време на тридневното си посещение в Република Германия посети и българските православни църковни общини в градовете Берлин и Хамбург. Визитата, осъществена по покана на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер, беше с натоварена програма. Тя започна на 15 май със среща на президента с представители на българската общност в посолството на страната ни в Берлин. Там освен от домакините начело с Нейно Превъзходителство посланик г-жа Елена Шекерлетова президентът беше посрещнат и от членовете на Св. Синод на БПЦ, митрополитите Пловдивски Николай и Западно- и Средноевропейски Антоний, както и от епископите Велички Сионий, игумен на Троянския и на Бачковски манастир, и Смоленски Висарион, викарий на Пловдивския митрополит.

Визитата на президента на Република България в Германия приключи на 17 май със среща с българската общност в енорийския храм „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. Денят, в който се почита паметта на св. Баташки мъченици, чиито св. мощи бяха положени в храмовия олтар преди броени седмици при освещаването на църквата, ще се запомни от енориашите като историческа дата, смятат от църковната ни община там. В Хамбург Румен Радев беше посрещнат от двамата енорийски свещеници – Кръстин Апостолов и Яков (Явор) Щурм, както повелява българската традиция – с хляб и сол, поднесени от български деца от един от българските танцови състави в града „Здравец“.

Посещението на високо равнище в православния храм беше открито с пасхалното песнопение „Христос Воскресе“ в изпълнение на църковния хор, след което президентът Радев се обърна към българите, дошли и от други северногермански провинции специално за срещата с държавния глава. Президентът благодари на българските граждани за успехите им, които постигат във всички обществени сфери, и подчерта, че техният успех на чужда земя е успех и на България.

Един от най-емоционалните моменти несъмнено беше този, когато държавният глава връчи на 88-годишния почетен консул на Република България проф. д-р Герд-Винанд Имайер почетния знак на президента в знак на признание за цялостния му принос към развитието на българската общност в Северна Германия през последните тридесет години, през които той с подкрепата на съпругата си Петра Имайер допринася за укрепването на българската диаспора в Северна Германия, както и за създаването на най-важните институции за сънародниците ни извън граница – училище и църква. „Скъпи Герд, ти си един от нас“ – развълнувано се обърна към него водещата на събитието д-р Виолета Караиванова, дългогодишен сътрудник в консулството, както и в посолството в Берлин. Румен Радев подчерта важната роля на проф. Имайер за стимулирането на икономическия, политическия, културния и обществения диалог между България и Германия.

Почетен гост на събитието беше и дъщерята на първия български консул в Хамбург – г-жа Райна Герова де Перейра. Събитието успя да събере представители на всички български организации в Хамбург: църковната община като домакин на срещата, българското училище, организатори на изборните секции в града, служители от консултативните центрове по трудова и социална адаптация за български граждани, както и на организации, които развиват културна и социална дейност, свързана с България, като например сдружението „Арс и Хуманитас“ с председател д-р Христо Алексиев и др. Всички те в кратки обръщения запознаха държавния глава и членовете на делегацията му с дейността и целите си.

Президентът не скри възторга си от възрожденския дух на българската общност, който заварва в Хамбург, и сподели, че това му дава вярата, че независимо от хилядите километри от родината си българите няма да престанат да мислят и работят за доброто и бъдещето ѝ.

Силно емоционалната среща приключи с изпълнение на тропара на св. братя Кирил и Методий, покровители на църквата в Хамбург, както и с обща молитва за мир. След официалната част вечерта продължи с лични разговори на чаша вино.

Снимки: Милена Апостолова