Двери

Киевската духовна академия и семинария са поставени под карантина, след като техният ректор Белогородски епископ Силвестър (Стойчев) беше диагностициран днес с коронавирус. В семинарията, която е разположена в Киевско-Печерската лавра, са останали близо 50 студенти, които не са се прибрали в родните си места. Двама преподаватели и 19 студенти са се разболели, всички са пълнолетни лица и са самоизолирани под лекарско наблюдение, съобщиха от семинарията. Двама са хоспитализирани.

За разболяването си съобщи сам ректорът на академията еп. Силвестър, който не скри тревогата си да не би неволно да е станал източник на заразяване на хора, с които е общувал. Той помоли за молитвите на всички за преподавателите и студентите в тези дни, когато Бог посети със скръб духовния символ на православието в Украйна – Киевско-Печерската лавра.
„Скъпи приятели, след като по нареждане на кмета на Киев Виталий Кличко в Киевско-Печерската лавра започна тестуване на всички населници за COVID-19, аз също направих тест, който се оказа положителен. При това нито по време на изследването, нито сега имам някакви признаци на остро респираторно заболяване. Температурата също не превишава нормата. След като в Киевската духовна академия беше обявена карантина, аз се стараех да спазвам всички правила. Възможно е обаче да съм станал неволен източник на заразяване за други хора. Именно поради тази причина съм силно разтревожен. Затова на първо място желая да поискам прошка от всички, за които е възможно да съм станал източник на заразяване.

Моля за вашите молитви за Киевската духовна академия и семинария, за преподавателите и студентите. Господ особено ни посети в дните на Страстната седмица. Вярвам, че Той ще даде сили на всички ни да понесем нелеките изпитания“.

Това е третият епископ на УПЦ (МП), който се разболя. В болница с пневмония са Чернобилският еп. Павел (Лебед), игумен на Киевско-Печерската лавра, и еп. Йона, игумен на Йонинския мъжки манастир в Киев. В Киевско-Печерската лавра заболелите се 120, в болница са 20 души, починаха трима от братята.

Еп. Силвестър (с мирски имена Александър Николаевич Стойчев) е родом от Одеса и има български етнически произход.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69528/view,article/