15 февруари 2017 13:22, Българска Патриаршия

На редовното си заседание днес Светият Синод на БПЦ-БП определи датите за избор на нов Врачански митрополит. Епархийските избори ще се проведат на 5 март в престолния град на овдовялата Врачанска епархия, а каноничният избор ще се състои на 12 март в Синодната палата в София.

Изборният ден на 5 март ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на Врачанска епархия Старозагорски митрополит Киприан. След богослужението и съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора.

С тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

На 11 март ще бъде проведено извънредно заседание на Св. Синод, на което ще бъде разгледан протоколът от епархийските избори. Ако Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя – 12 март – ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Врачански митрополит.