Двери / 14 Февруари 2020

На заседанието си от 13 февруари Св. Синод на Румънската православна църква заяви, че ще изпрати представител на срещата в Аман, но Румънският патриарх няма да отиде лично.

В съобщението изрично се подчертава, че Румънската патриаршия не признава срещата за „синаксис на предстоятелите на православните църкви“, а за братско събрание, на което ще бъдат обсъдени начините за постигане на съгласие и възстановяване на евхаристийното общение между някои сестрински православни църкви. Поради тази причина Св. Синод е решил, че „Румънската църква не трябва да бъде представена от патриарха, а от делегация“.

„Това участие на Румънската църква в братската среща в Аман е мотивирано от факта, че всички автокефални православни църкви имат отговорността да работят заедно за поддържането, защитата и насърчаването на православното догматично, канонично и евхаристийно единство, според Евангелието на Христос и православните канони“.
Отбелязва се също, че РумПЦ „… е съгласна с предоставянето на автокефален статут на цялата Православна църква в Украйна (не само на част), но това може да се постигне само с разбирателство по темата между Вселенската патриаршия и Московската патриаршия с общоправославно съгласие“.

Кой митрополит ще участва в румънската делегация не се съобщава. Срещата ще се състои вероятно между 25-27 февруари.

В официалните изявления на представители на Московска патриаршия и в руските медии от последната седмица беше променена използваната терминология. Вече не се говори за „среща на предстоятелите“, а за „църковна среща“ с „представители на църквите“, като „представител на Руската църква ще бъде лично Московският патриарх“. Понижаването на статута на срещата вероятно е било предложено като вариант във второто писмо на Йерусалимския патриарх Теофил, което е било изпратено в края на януари до всички предстоятели, според Волоколамския митр. Иларион (Алфеев). Причината е, че много предстоятели заявиха, че „синаксис на предстоятелите“ свиква Вселенският патриарх и поради тази причина отказаха участие.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69229/view,article/