Двери 10 Април 2020

52 o

Русенският митр. Наум разпространи днес ново обръщение към християните от неговата епархия, в което отново ги призова да проявят християнска и гражданска отговорност и да се въздържат от посещение на църковните храмове за големите празници. В средата на март той разпространи едно послание с такъв призив, а с наближаването на Цветница и Великден припомня своите препоръки към свещениците и миряните в епархията.

„Обични в Господа братя и сестри,

Във връзка с предстоящите предпасхални и Пасхални празници отечески призоваваме миряните от Русенска епархия, както и всички наши приятели и духовни чада да бъдат отговорни граждани, като се въздържат от посещение в църковните храмове, следвайки в молитвата си да бъдат съпричастни с богослуженията, излъчвани по електронните медии.

Нека онези християни, които имат съществена необходимост от приемане на св. причастие, предварително да уведомят за това своя енорийски свещеник, като изрично трябва да напомним, че светото причастие не е „обичаен ритуал“, а християнски акт, към който трябва да се пристъпи след нужната подготовка и тайнството Изповед.
Обични в Господа братя и сестри, всички сме призвани да се съобразим с наложените изисквания от българското правителство, защото така ще защитим себе си и околните от разпространението на смъртоностната зараза, върлуваща из целия свят.

Нека бъдем разумни граждани и християни, като, ограничавайки своето принципно неотменно присъствие в храма, спомогнем за това да посрещнем още много бъдещи Цветници и Великдени в здраве и бодър дух!

Божието благословение да бъде с всички нас. Амин!“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69491/view,article/